Devatenáctiletá studentka Bára chce vstoupit na vysokou školu s novým tělem. Třicetiletá zdravotní sestřička Markéta se v létě stydí vyrazit na koupaliště. A třeba třiačtyřicetiletá Romana chce změnit svůj život poté, co jí před pár měsíci zemřel postižený syn.

To jsou ukázky důvodů, s nimiž přišly ženy různého věku na sobotní konkurz soutěže Proměna za 10 týdnů. Tu společně s dalšími partnery pořádá chomutovské centrum Contours fitness pro ženy. Pětičlenná porota z nich vybírala jednu, která získá exkluzivní desetitýdenní kůru pro zhubnutí a změnu životního stylu (viz infoblok na konci článku).

Těhotná a velryba? To nechceme slyšet!

Všechny ženy, které na konkurz přišly, jsou velice upřímné. „Jsem prototyp matky, která si kvůli dětem vždy najde výmluvu, proč nejde cvičit nebo nejí zdravě," přiznává třeba Kateřina.

Dámy chtějí zhubnout hlavně kvůli sobě (často znělo „chci se cítit lépe, chci se vejít do hezčího oblečení"), ale nezastírají, že jejich motivací je i líbit se partnerovi. „Sice říká, že na postavě nezáleží, ale je sportovec a já chci vedle něj vypadat lépe," usmívá se Markéta. „Já už nechci od chlapa poslouchat ´ty moje velrybo´," dodala rovněž se smíchem čtyřicetiletá Martina.

Další dámy dodávají, že se stydí při dotazech, zda očekávají přírůstek do rodiny. „Jé, vy jste těhotná? To už nechci slyšet," říká Markéta.

S příběhem, který všem vyrazí dech, přichází třiačtyřicetiletá Romana. Čtrnáct let se nepřetržitě starala o svého postiženého syna, který v lednu zemřel. Byla s ním do poslední chvíle. „Teď začínám nový život a následující týdny chci věnovat sobě," říká skromně ale odhodlaně. „Nevzdám to, zakousnu se stejně, jako když jsem se rozhodla nedat syna do ústavu," slibuje a mezi porotci není nikdo, kdo by jí to nevěřil.

Hříchy? Sladké…

Při dotazech od trenérek z Contours většina uchazeček přiznává, že dříve cvičili, ale vzdali to. Když se pak začne vyptávat Jiří Vykouk, odborník na zdravou výživu, není žádné překvapení, že nejčastější prohřešek zní „sladké". „Jím nepravidelně. Něco si vezmu, když cítím, že mám hlad," krčí zase rameny Martina. „To my bychom vás donutili jíst každé tři hodiny. Bez ohledu na to, jestli máte hlad," varuje Vykouk a poukazuje na krabičky s jídlem na stole. Ty představují denní menu, které vybraná žena získá po následujících deset týdnů na každý všední den.

Po skončení konkurzu se porota desítky minut radí a vybírá. Posuzuje se zdraví, váha, odhodlání…

Koho nakonec porota zvolila? Která žena podstoupí desetitýdenní výzvu? Dozvíte se v úterním vydání Chomutovského deníku.