Klima na zimním stadionu bylo roky nepředvídatelné. Požitek ze hry divákům kazila mlha občas tak neproniknutelná, že hokejisté neviděli na soupeře ani puk. Vedla dokonce k předčasnému ukončení zápasů. S novou vzduchotechnikou už se nic takového nestane.

Město se porozhlédlo, jak se s podobnou komplikací vypořádala jiná města s halami z dob socialismu. Inspirovalo se například v Nejdku či Slaném a přes léto do stadionu zainvestovalo.

„Pořídili jsme novou adsorpční jednotku na odvlhčení haly, která zajišťuje cirkulaci vzduchu, je automaticky nastavitelná a dá se také ručně ovládat. Navíc jsme stavebně zakryli průduchy ve stropě haly, aby dovnitř nepronikal vzduch zvenčí," popsala vedoucí odboru investic Libuše Vydrová. „Včetně elektroinstalace, kterou jsme přivedli do haly k vysoušecí jednotce, vše vyšlo na 1,9 miliónu korun," doplnila.

Problém s mlhou mohl být v Kadani vyřešený už loni. Na jaře město zajistilo novou vzduchotechniku, která ale nezafungovala, jak měla. Po potrubí stékaly čůrky vody a pára nezmizela, tak se jí snažili rozhánět ventilátory. „Jenže to zase měkl led," zavzpomínal trénér SK Kadaň Jaroslav Beck. Hokejisté prvoligového týmu proto raději jezdili trénovat do Chomutova. Město poté rozjelo reklamační řízení a porozhlédlo se po někom jiném, kdo by problém vyřešil. Z původní nepovedené zakázky si ponechalo jen pár komponentů. „Máme ventilátory, část potrubí z původní dodávky a něco na náhradní díly," zkonstatovala Vydrová.

V tuto chvíli je jisté, že nová vysoušecí jednotka bezchybně funguje. „Odzkoušeli jsme ji v srpnu, když byla největší horka a vysoká vlhkost vzduchu a nebyly žádné problémy. Netvoří se mlha a konečně je také ochráněna konstrukce budovy před vlhkem," zhodnotila Vydrová.

Spokojení jsou především kadaňští hokejisté, kteří už jsou ve víru přípravných zápasů. „Je to výborně udělané. Jde o technologii, která se osvědčila ve všech teplotních režimech: za horka, za vlhka, za přívalových dešťů," chválí si trenér Beck.