V kláštereckém věžáku v Mírové 480 už není elektřina, plyn, teplo ani voda. Poslední stálí obyvatelé se v uplynulých týdnech odstěhovali. Hlavní dveře jsou ale otevřené, a tak lákají bezdomovce a narkomany, aby si ustlali v některém ze zdemolovaných bytů. Věžák uprostřed sídliště tak stále zůstává zdrojem potíží. „Nikdy nevíte, koho u vchodu potkáte. Je to samá verbež,“ posteskla si obyvatelka ze sousedního domu. „Moje děti mají zákaz se tam přibližovat, jenže to není nic platné, když to stejně chodí kolem nás,“ dodala.

Kvůli nezvaným návštěvníkům ve věžáku v novém roce opět zasahovali hasiči, vyjížděla tam i policie a nejčastěji strážníci městské policie. „Byli jsme tam zhruba pětkrát šestkrát, abychom řešili asistenci a ochranu osob technickým pracovníkům. Jednalo se o elektrikáře, plynaře, ale také pracovníky sociálního odboru,“ nastínil velitel městské policie Petr Hörbe. „Provázeli jsme je preventivně, aby nedocházelo k napadání,“ vysvětlil.

Obyvatelé domu si hledají jiné bydlení.
Zničili jste dům, končíme! Majitelé zavřou problémový věžák v Klášterci

Další návštěvy strážníků zavinily jiné události. „V lednu jsme tam volali hasiče, protože si lidé, kteří tam nemají co dělat, rozdělávali oheň na balkoně,“ přiblížil velitel. Údajně si ve dvanáctém patře chtěli připravit jídlo v hrnci.

Vpády jsou motivované také ziskem, jak upozornil starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd. „Městskou policii jsme tam poslali na základě požadavků jednoho z majitelů, protože tam kdosi přijel s dodávkou a shromažďoval hliníkové obložení z jader,“ nastínil.

Město vyzvalo majitele k zabezpečení už v lednu

„Nemůžeme ale nahrazovat bezpečnostní službu, je na majitelích, aby si dům důsledně zabezpečili,“ upozornil starosta. Ten také, jak mu uložila rada města, obeslal majitele, aby vchod zabezpečili proti vstupu nepovolaných osob a uklidili bezprostřední okolí. Výzva odešla ve druhé polovině ledna, dům je však stále přístupný. Na otázky zaslané e-mailem vlastníci dosud nereagovali.

Věžák v Mírové 480 většinově patří Václavu Kordulíkovi, obchodní podíl mají také Pavel Kříž a Petr Suremka. Je to prostřednictvím společnosti Byty Klášterec Mírová se sídlem v Chomutově. Její základní kapitál je 15,7 milionu korun. Většinu ze zhruba osmdesáti bytů pronajímali.

Lázeňský dům podle architekta Jaroslava Ševčíka z ARCH Z studia.
Moderní, světlý, hodně skla. Takový má být nový lázeňský dům v Klášterci

„Devadesáti procentům lidí ale skončila smlouva, za ty roky dluží skoro 30 milionů korun, ničí majetek, zapalují věci a pěstují štěnice,“ uvedl již dříve Václav Kordulík. Proto majitelé po dohodě s právníky na konci roku oznámili, že dům uzavřou a začátkem ledna lednu ustřihli veškeré energie. V polovině měsíce odpojili také teplou vodu a teplo.

Vyhrocená situace v domě se dotýkala i několika posledních starousedlíků, kteří vždy řádně platili. Těm město nabídlo pomoc. „Přidělili jsme celkem šest městských bytů, a to ze sociálních důvodů,“ přiblížil starosta Drozd. „Pět na půl roku, šestý na překlenovací období tří měsíců, protože má jeho obyvatelka domluvený podnájem ve vedlejším domě,“ doplnil. Přidělení bytů schválili radní mimo pořadník. Ti můžou rozhodnout i o případném prodloužení.

Vlk. Ilustrační foto
Tohle jsou vlci z Krušných hor. Zapomeňte na hoaxy se smečkami z Polska a Kanady

Následně mají probíhat jednání mezi majiteli a městem o možném odkupu domu. Ten by byl možný pouze za cenu podle znaleckého posudku a v případě, že bude očištěný od veškerých závazků v podobě úvěrů a přijatých dotací, jež by se musely vracet. Znalecký posudek má být vypracovaný během února.

Město se věžáku zbavilo před dvanácti lety, kdy nedokázalo řešit vleklé problémy s nepřizpůsobivými občany, kteří se tam spontánně nastěhovali. Dům tehdy prodalo soukromému vlastníkovi, podnikateli Václavu Kordulíkovi. Starousedlíci se proti tomu už tehdy bouřili, kritizovali, že se město nedokázalo dostatečně postarat o ochranu práv slušných a platících nájemníků. Nový majitel do domu zainvestoval, zajistil například výměnu oken za plastová a zateplení. Ubytovávaní ale byli další sociálně slabí a nepřizpůsobiví lidé.