Máte doma knížku, kterou jste už přečetli a jen vám bez užitku leží v knihovně? Už za nějaký čas jí můžete věnovat do jedné ze dvou knihovniček, které budou umístěny na dětských hřištích v Sadové a Topolové ulici v Klášterci nad Ohří.

Nebudou to však ledajaké knihovničky. město je nechá vyrobit ze dvou vysloužilých ledniček, které tak budou sloužit novému účelu. Nové „knižničky" tak budou fungovat coby malé bezplatné knihovny k půjčování a výměně knih.

„Bezplatné knihovničky fungují už v řadě měst, nechali jsme se inspirovat. Například v Kadani mají knihovničky ve stylu ptačích budek, my bychom rádi bytelnější," prozradila Chomutovskému deníku mluvčí klášterecké radnice Adéla Chlupová.

Lidé si tak budou vzájemně půjčovat knihy, které mohou číst buď přímo na místě, nebo si knihu odnést domů a po přečtení jí zase vrátit. „Obě knihovničky umístíme na hřiště na zkušební dobu. Budou určeny hlavně dětem, samozřejmě budou k dispozici i knihy pro dospělé. Rádi bychom vyzvali lidi k naplnění knihovniček z vlastních knihoven, případně jsme připraveni doplnit i knihami ze sběrného dvora," dodala Chlupová. Na projektu se v současné době pracuje, o spuštění bude město obyvatele včas informovat.

S nápadem přišel Libor Kocáb z odboru místního hospodářství, který rovněž navrhl, že by knihovničky mohly být ze starých ledniček. Vyjme se z nich agregát a provedou další úpravy. Knihovničky budou zabezpečené, ale zamykat se nebudou. „Pokud by zkušební doba proběhla bez problémů a lidi by byli s touto novinkou spokojeni, rádi bychom počet knihovniček rozšířili, a to na další hřiště i autobusové nádraží," uzavřela Chlupová.

Za nějakou dobu tak bude v Klášterci možné vidět rodiče i děti, jak na hřišti hltají třeba verneovky.