Osm firem, které se přihlásily do exhibiční plavecké štafety, se budou předhánět v nabídkách, aby nejlepší česká plavkyně byla právě v jejich týmu. A vy můžete být u toho. Dražba totiž proběhne veřejně, konkrétně v pátek 27. září od 18.00 v restauraci supermarketu Globus.

Kromě Simony se bude dražit ještě její reprezentační kolegyně a dvojnásobná mistryně Evropy Petra Chocová a také dva plavci muži. Jan Micka, dvojnásobný juniorský mistr Evropy a st a stříbrný z MSJ v Dubaji a Tomáš Plevko, český rekordman na 50 metrů volný způsob. Vyvolávací cena všech začíná na deseti tisících.

Další skvělé české plavce si budou zástupci firem vybírat a losovat, a to rovněž během pátečního večera v Globusu.Součástí akce bude autogramiáda. Kromě čtyř zmíněných tam budou Barbora Závadová, Martina Moravčíková, Květoslav Svoboda, Petr Bartůněk, Sabina Dostálová, Lucie Svěcená, Matej Kuchár, David Urban, Ondřej Baumrt, Tomáš Franta, Štěpánka Šilhanová a Barbora Morávková.

Sestavené štafety (profesionálové i amatéři z firem) pak poměří své síly v exhibiční štafetě v sobotu od 16 hodin v chomutovském bazénu.

Nápad se štafetou amatérů a profesionálů v rámci klasických plaveckých závodů ocenila i Simona Baumrtová: „Je to dobrý nápad a bude to zpestření závodů pro diváky, když tam je přidáno něco „extra". A navíc se sem podařilo dostat nejlepší české plavce," zhodnotila dosud v České republice netradiční akci.

Podobně se vyjadřoval i předseda oddílu plavání TJ Slávie Chomutov Radek Šilhan: „Velká cena Chomutova má už třicet let. I proto jsme chtěli něco udělat pro diváky a současně do Chomutova přilákat českou špičku. Nikdy tady nebyli plavci, kteří jezdí na mistrovství světa, během víkendu bude plavat v Chomutově 16 špičkových českých plavců včetně „naší" Simony."

Nejlepší čeští plavci budou plavat v osmi štafetách se zástupci firem Statutární město Chomutov, SMP a.s., Strix, Vodohospodářská stavební, Trading BR, Fortuna a.s., Kultura Sport Chomutov a HC Verva Litvínov. A koho by chtěla mít ve štafetě Simona Baumrtová? „Chci vždy vyhrát, takže asi někoho z litvínovských hokejistů. Vypadá to, že se dostávají do formy," smála se chomutovská kráska.

Všichni ostatní plavci mají taky svoji „cenu" a zástupci zúčastněných firem si je budou moci taky vydražit do štafet. Pokud nebudou mít zájem o konkrétního plavce, bude se losovat. Takže každá štafeta bude mít dva amatéry, kteří budou plavat 50 m volným způsobem a dva profesionály, kteří budou plavat 100 m volným způsobem.

Plavkyně Simona Baumrtová.A jaké jsou cíle Simony v klasických závodech na Velké ceně Chomutova? „V samotném závodě plavu čtyři dvoustovky, dvě stovky a štafetu. Chtěla bych zlepšit české rekordy na 200 m kraul a 200 m motýlek," klade si před závody nemalé cíle česká rekordmanka.

Radek Šilhan vzápětí ještě dodal: „Všech 29. ročníků Velké ceny Chomutova se plavalo v „dlouhém" bazénu, takže letos budeme stanovovat navíc základní rekordy v „krátkém" bazénu ve všech disciplinách."

Velká cena Chomutova se plave v sobotu 28. září během celého dne, v neděli 29. září jsou na programu disciplíny během dopoledne. V Aquasvětě bude připravena jedna tribuna pro diváky, vstup na Velkou cenu Chomutova je zdarma.