Veřejnou zakázku získala na základě výběrového řízení společnost Petrom stavby, která ji odvede za 64,7 milionu bez DPH. Nové vstupní prostranství má mít dokončené v červnu příštího roku.

„Chceme, aby bylo v sezóně vše hotové,“ uvedl náměstek primátora pro investice David Dinda (Nový sever). Stavebníci sice narážejí na menší úskalí, zatím se však drží harmonogramu. „Je to podobné jako u jiných staveb, nacházíme každý den nějaké problémy, například zjišťujeme, že kabely vedou jinak, než měly, a zatímco jednou je možné velmi rychle udělat přeložku, v jiném případě hledáme řešení ve spolupráci s ČEZ, což si žádá delší lhůty,“ dodal Dinda.

Součástí díla bude odvádění dešťové vody do retenční nádrže, z níž bude voda svedená přímo do jezera, a také sadové úpravy. Ty zahrnují výsadbu nových stromů v celém prostranství Kamencového náměstí a parkoviště a vysazení květnaté louky.

Lidé kritizují kácení stromů

Více však místní lidi zajímá kácení dubů v Přemyslově ulici, které šly k zemi v posledních dnech. „Zničit stoleté stromy před hlavním vchodem na Kamenčák a za 70 milionů postavit něco, co nikdo nepotřebuje,“ posteskl si na sociálních sítích Kamil Horák. „Nestačilo vchod trochu opravit za setinu nákladů, ušetřit stromy a zbytek peněz investovat?“ navrhl radnici.

Další si ale všímají špatného stavu stromů a dlouhých dutin, které se odhalily při kácení. „Staré stromy nemají takovou pevnost a spíše ohrožují své okolí,“ opáčil například Petr Štěrba.

Město nechalo už dříve posoudit 26 dubů červených a dubů zelených a znalecký ústav vyhodnotil, že čtyři jsou extrémně nebezpečné. Využil při tom tahové zkoušky a speciální tomograf, který funguje na principu přenosu zvuku, díky němuž odhalí nemocný strom. Ten ve stromech prokázal rozsáhlé dutiny způsobené hnilobou. Než odbor vydal souhlas s kácením, jeden ze stromů se v aleji zřítil. Ostatní byly pokácené vzápětí a do dalších se dřevorubecká firma pustila v posledních dnech.

Skiareál Klínovec. Ilustrační foto
Zima na Klínovci: Skiareál otevře nejdelší sjezdovku v Česku a zdraží lyžování

„Při rekonstrukci Přemyslovy ulice bylo povoleno pokácet 18 dubů červených,“ tlumočila mluvčí magistrátu Marie Heřmanová stanovisko odboru životního prostředí. „Tři odborné posudky se shodly v tom, že bez ohledu na plánovou rekonstrukci by dané stromy s ohledem na svůj věk a stav neměly perspektivu dalšího růstu a začínají tvořit výrazné bezpečnostní riziko pro své okolí,“ dodala. Na místě ale bude vysazená alej nová. Celkově dojde k výsadbě více než 60 stromů.

Pokácené kmeny budou využité v zooparku. „Poslouží k výrobě stylových lavic a dalších dřevěných prvků pro zoopark. Budeme tedy s dřevem nadále pracovat, určitě to není tak, že by skončilo u někoho v krbu,“ informoval náměstek Dinda.

Souběžně s přestavbou prostranství před hlavním vchodem probíhají práce také v Mostecké ulici, kde získají návštěvníci kempu nový vjezd do areálu jezera a rozšíří se i parkoviště u Aquasvěta. Práce odstartovaly už v červenci a trvat mají do května příštího roku. I v tomto případě je dodavatelem společnost Petrom stavby, která zakázku vysoutěžila za 41,4 milionu korun bez DPH.