Předchozí
1 z 12
Další

Kamencové jezero

Kamencové jezero.Kamencové jezero.Zdroj: Deník/Roman Dušek

Jasnou volbou pro řadu lidí bude výlet k vodě. Zavítat můžete například na Kamencové jezero v Chomutově. Hlásí tam teplotu vody kolem 24 °C. Kamencové jezero je kvůli unikátním vlastnostem vody světovou raritou. Rekreační areál nabízí přírodní koupání s upravenými plážemi nebo plovoucí molo. Nudapláž je však nyní uzavřena. Areál je otevřen od 1. června do 30. září vždy od 9 do 19 hodin. Psi a jiná zvířata mají vstup zakázán. 

Pořádně zaplavat si můžete také na Nechranické přehradě mezi Kadaní a Žatcem, Žernoseckém jezeře u Lovosic, Jezeru Most, v nádržích Matylda a Barbora na Mostecku, ve Varvažově či na nádrži Milada na Ústecku a na mnoha dalších místech. 

Hráz Vodního díla Fláje

Lidé se mohli podívat do útrob přehrady na Flájích.Prohlídka útrob přehrady na Flájích.Zdroj: DENÍK/Edvard D. Beneš

K vodě můžete vyrazit, i pokud nejste právě "koupací typ". Pozoruhodný zážitek si můžete odnést z Vodního díla Fláje v Krušných horách nad Litvínovem, respektive z prohlídky jeho duté přehradní hráze. Ta je jedinou svého druhu v České republice. Místní informační centrum nabízí vstupenky on-line. Kapacita deseti možných návštěvníků na jednu prohlídku bývá hlavně o víkendech rychle naplněna. V letní sezoně je otevřeno každý den kromě pondělí a úterý.

Historická Štola Starý Martin 

Kulturní památka štola Starý Martin v Krupce.Kulturní památka štola Starý Martin v Krupce.Zdroj: Deník/ Z. Traxler

Ochlazení ve vedrech nabídne Štola Starý Martin v Krupce. Kulturní památka, která nyní slouží jako muzeum ve skále, bývala jedním z nejvýznamnějších starých důlních děl krupského revíru. Otevírala jednu z nejbohatších cínových rudních žil – žílu Lukáš. Dolování zde začalo v průběhu 14. století, těžba ustala před druhou světovou válkou. K prohlídce štoly se doporučuje pevná obuv a vhodné oblečení do jeskyní. Teplota uvnitř štoly je i v létě asi 8 až 10 °C. Prohlídka trvá přibližně 45 minut, délka trasy je kilometr tam a zpět.

Podobnou alternativou je také štola Lehrnschafter v Mikulově.

Litoměřické podzemí

Litoměřické podzemí patří k těm největším v České republice. Chodby o délce tří kilometrů protkávají sklepy, které někde zabírají až tři patra.Litoměřické podzemí patří k těm největším v České republice.Zdroj: Deník/ Archiv

Hledat chládek v podzemí můžete také v Litoměřicích. Litoměřické podzemí patří k nejrozsáhlejším v Čechách a má až tři patra. Ve středověku měřilo několik desítek kilometrů. Zpřístupněna je 366 metrů dlouhá část sklepů a je zároveň lapidáriem Oblastního vlastivědného muzea v Litoměřicích. Nyní je otevřeno pouze o víkendech od 11 do 15 hodin. Prohlídka trvá 25 minut, začíná vždy v celou a v půl. Do podzemí se vstupuje přes restauraci Radniční sklípek v podloubí na Mírovém náměstí.

Městské sklepy v Jirkově

Pohled do Jirkovských sklepů.Pohled do Jirkovských sklepů.Zdroj: Pohlednice Česka

A ještě jednou pod zem. Tentokrát v Jirkově. Tamní historické Městské sklepy nabízejí pohled na dílo z let 1555 až 1595. V roce 2011 je ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou. Vstup zajišťují pracovníci jirkovského informačního centra, které najdete jen pár kroků od městské věže. V letní sezoně je otevřeno denně mezi 10. a 16. hodinou. Prohlídka začíná vždy v celou hodinu. 

Zoopark Chomutov

Zoopark Chomutov zve opět k návštěvě.Zoopark ChomutovZdroj: Zoopark Chomutov

Z Jirkova můžete zavítat do sousedního Chomutova. Hned vedle už zmíněného Kamencového jezera najdete Zoopark Chomutov. Rozlohou největší zoologickou zahradu v České republice. Pěkný areál plný zajímavých zvířat, expozic a dalších atrakcí určitě za návštěvu stojí. A navíc vás na velké části před slunečním žárem skryje zeleň. S sebou můžete vzít i pejska, pokud bude na vodítku. Pokladny jsou v létě otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Zůstat ale můžete až do setmění a pak areál opustit jednosměrnými turnikety. 

Zoo Děčín

Zoo Děčín. Ilustrační foto.Zoo Děčín. Zdroj: Zoo Děčín

Stín a zvířátka najdete i na druhém konci Ústeckého kraje, v Zoo Děčín, přesněji Zoologické zahradě Děčín – Pastýřská stěna. Před několika dny se připomněla například uprchlým makakem. Na začátku letošního roku se tam podařil odchov kriticky ohrožených vari červených, najdete tam ale i další, rozměrově menší zajímavosti. Třeba v terarijní expozici Rajské ostrovy nově bydlí bizarní bičovci tyčkovití. Zahrada je otevřena denně po celý rok, v hlavní letní sezoně od 8 do 19 hodin. Sem si ovšem pejska neberte.

Soutěsky Hřensko

Do soutěsek ve Hřensku každoročně míří stovky tisíc turistů.Do soutěsek ve Hřensku každoročně míří stovky tisíc turistů.Zdroj: Deník / Karel Pech

Osvěžení přinese i projížďka na lodích skalnatým kaňonem řeky Kamenice. Věhlasné Soutěsky Hřensko na Děčínsku jistě potěší všechny milovníky přírody a trochu netradičních zážitků. Edmundova soutěska je v letní sezoně otevřena denně od 9 do 18 hodin, Divoká soutěska pak od 9 do 16.30 hodin. Pejska s náhubkem si na loďku vzít můžete, jízdní kolo ale nikoliv. 

Bozkovské dolomitové jeskyně

Bozkovské jeskyně.Bozkovské jeskyně.Zdroj: Archiv

Zajímavým výletem může být výprava do Bozkovských dolomitových jeskyní, které se nacházejí nedaleko Semil v Libereckém kraji. Protože se teplota vzduchu pohybuje v jeskyních celoročně v rozmezí mezi 7,5-9 °C, je toto místo vhodné pro ochlazení při teplém dni. V jeskyních můžete obdivovat přírodní bohatství, krápníky i podzemní jezero. Veřejnosti zpřístupněný okruh je dlouhý 400 metrů, s dobou prohlídky 45 minut. Bozkovské dolomitové jeskyně byly v roce 1999 prohlášeny národní přírodní památkou.

Kittelův dům v Pěnčíně

Kittelův dům neboli Burk.Kittelův důmZdroj: Deník / Jan Sedlák

Pokud si přece jen chcete i v avizovaném horku užít nějaký speciální program, můžete navštívit Pěnčín na Jablonecku. V sobotu 19. června ve 13 hodin začne v tamním Kittelově domě na Krásné a v jeho okolí Svatojánská slavnost, která je doplněním Pěnčínských slavností. Zatímco na fotbalovém hřišti se roztočí kolotoče a zahraje živá hudba, Kittelův dům nabídne i vítaný chládek svého sklepení. Návštěvníci tam mohou obdivovat nejen architekturu někdejšího sanatoria tajemného doktora Kittela, ale i archeologické nálezy z regionu, výstavu Obrázek z pouti, která přibližuje poutní místa v regionu. Před domem pak proběhne předvádění řemesel a hudební vystoupení folkového ražení.

Lužná u Rakovníka

V sobotu 15. května znovu otevřelo železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka.Železniční muzeum Českých drah v Lužné u RakovníkaZdroj: Deník/Karel Pech

A ještě jeden tip navíc. Pokud zamíříte na opačnou stranu regionu, můžete se zastavit třeba v Lužné u Rakovníka. Muzeum Českých drah tam nabízí nejen největší sbírku parních lokomotiv na našem území a další železniční skvosty. Právě v sobotu 19. června se tam bude konat i celostátní přehlídka historických autobusů. Začátek je v 8.30 a konec v 17 hodin. A odsud už je to jen kousek cesty třeba k chladivé Berounce. 

Pozor na platná opatření

Prodej respirátorů. Ilustrační foto.Ilustrační fotoZdroj: Deník / Jaroslav Loskot

Ať už se o víkendu budete chladit kdekoliv, dbejte na stále platná opatření v souvislosti se zamezením šíření nákazy covid-19. Zejména mějte příslušná potvrzení: 

- o absolvování PCR testu v posledních 7 dnech
- o absolvování POC testu v posledních 72 hodinách
- či čestné prohlášení o negativním testu ze zaměstnání či školy
- lze také absolvovat samotest na místě
- laboratorně potvrzené prodělání onemocnění covid-19 ne starší než 180 dní
- nebo mít alespoň 22 dnů po první dávce vakcíny
- u jednodávkové vakcíny musí od očkování uplynout alespoň 14 dní