Začalo to nápadem. Pokračovalo prodejem triček, akcí na náměstí a jízdou kolem republiky. Vrchol charitativní akce mladého Jirkováka Milana Dzuriaka však teprve přijde.

To až se na kontě projektu nazvaného Cesta proti bolesti nashromáždí potřebných 140 tisíc korun. Aktuální stav včera nebylo možné kvůli dovoleným zjistit, ale před týdnem bylo vybráno přes 110 tisíc korun a další částky prý přicházely.

Navíc návratem Milana z náročné měsíční cesty aktivity projektu neskončily. Například dnes jde do tisku kalendář, který je sestavený z fotografií z jeho odjezdu a příjezdu. A pokud jste tehdy na jirkovském náměstí byli, můžete se na fotografiích najít. Do kalendáře jsou totiž vybrané hlavně celkové záběry.

K dostání budou v jirkovském informačním centru. „Bude jich celkem sto kusů a budou se prodávat po stokoruně," prozradil Bedřich Fryč, ředitel KVIZu, pod nějž infocentrum spadá. Kompletní výtěžek z prodeje půjde právě na konto Cesty proti bolesti.

Následovat budou také besedy s Milanem Dzuriakem. Minimálně jedna by měla proběhnout v Chomutově a bude určená pro veřejnost. Vstupné bude dobrovolné a opět půjde kompletně na zmíněné konto. O těchto akcích budeme ještě informovat.

Cesta proti bolesti je charitativní projekt, který má pomoci dvěma postiženým chlapcům z Jirkova. Zdeněk Růžička bude mít elektrický vozík, Matouš Ulman si přeje navštívit Paříž. Milan Dzuriak se jim rozhodl pomoci poté, co sám musel kvůli vrozené vadě kyčlí skončit s vrcholovou atletikou.