Se záněty kloubů a úpornými bolestmi, které provázejí například revmatoidní artritidu, už pacienti nemusí až do Ústí nad Labem nebo do Prahy. V kadaňské nemocnici nově zřídili revmatologickou ambulanci, kde navíc využívají průlomovou biologickou léčbu. Otevřena byla v pátek 28. září a vyšetřením už v prošli první pacienti.

Nové lékařské pracoviště pomáhá rozjet specialista, který má v Chebu vlastní ambulanci se širokou spádovou působností a do Kadaně bude zajíždět jednou do týdne.

„Bude to zápřah, ale pokusíme se tu tento obor rozběhnout,“ přislíbil revmatolog Vlastimil Novotný. V první den se v Kadani věnoval sedmi pacientům, jejich počet však zřejmě rychle naroste vzhledem k tomu, že sever Čech podobná pracoviště postrádá. Pro zdárné pokračování kadaňské ambulance tak bude nutné, aby se podařilo získat a zaučit dalšího lékaře.

Ilustrační foto.
Nově jezdíme bez rezervy. Sprejům nevěřte, radí odborník

Biologická léčba se nevyužívá plošně. „Indikuje se při léčbě revmatických chorob s vysokou zánětlivou aktivitou, jako je Bechtěrevova nemoc, psoriatická atropatie a revmatoidní artritida,“ popsal specialista. „Lze ji aplikovat na pracovišti, kde je revmatolog s dlouholetou praxí, je to ale také otázka smluv se zdravotní pojišťovnou,“ upozornil. Obojí se vedení špitálu podařilo získat.

Kadaňská nemocnice s poliklinikou patří městu. Před dvěma lety se potýkala s krizí, kdy odcházeli lékaři i sestry a hrozilo uzavření chirurgie. Město tehdy zvažovalo, zda nemocnici pronajmout, nebo si ji nechat a pokusit se ji zachránit. Vyhrál druhý přístup.

Pod vedením nového ředitele Petra Hossnera se nemocnice stabilizovala a v současnosti se dále rozvíjí. „Podařilo se nám zastavit odliv pacientů, ke kterému docházelo dříve,“ uvedl.

Jak jsou na tom vaše plíce? To lze zjistit fouknutím do přístroje, který ukazuje lékárník Jindřich Šmíd.
Lidé v Ústeckém kraji vedou smutné statistiky zhoubných nádorů plic

„Naopak musím říct, že k dnešnímu dni máme téměř ve všech odbornostech nárůst pacientů,“ dodal ředitel. „Nejvíc je to znát na operativě, například ortopedické, kdy máme za první pololetí ve srovnání s loňskem asi o třicet procent více velkých operací. Velmi populární je v kadaňské nemocnici porodnice,“ popsal Hossner. „Loni jsme měli zhruba šest set porodů, tedy přibližně o sto více než rok předtím, a letos to vypadá, že budeme mít hodně přes sedm set porodů. Je to nejen tím, že nemocnice jako Ostrov a Žatec porodnice zavřely, máme pacientky i z Mostu, Ústí a z Prahy,“ shrnul potěšující fakta.

Vedle toho kadaňská nemocnice rozšířila svou neurologickou ambulanci a převzala čtyři ambulance ve Vejprtech. Ve srovnání se stavem před dvěma lety má špitál o čtvrtinu více lékařů, protože však plánuje rozšiřování zdravotní péče, stále nabírá další. „Kadaň již dnes není malá nemocnice, je to středně veliká nemocnice nejen se základními obory, spektrum máme široké,“ zdůraznil ředitel.

Jako první se svezla Irma Vodičková, která už se těší na výlety.
S kadaňskými seniory budou jezdit na výlety v elektrické rikše

Rozvoji napomohly desítky milionů z rozpočtu města, díky kterým bylo možné investovat nejen do budovy, ale především do zdravotnického personálu. „Za poslední dva roky jsme vydali z rozpočtu 48 milionů korun, aby to někam spělo. Do té doby jsme každoročně vydávali 15 milionů korun,“ nastínil starosta Jiří Kulhánek.