Lékařů je nedostatek. To pociťuje snad většina nemocnic a zdravotních zařízení v Česku. Nemocnice proto čím dál častěji pokukují i po lékařích z jiných zemí. Mezi nimi je i kadaňská nemocnice. Ta přijala několik ukrajinských lékařů a s dalšími jedná.

„Od začátku roku se nám vedle zájemců z řad českých lékařů podařilo oslovit a získat i lékaře z Ukrajiny,“ potvrdil ředitel kadaňské nemocnice Petr Hossner. „Většinou se jedná lékaře s několikaletou praxí, kteří po složení zkoušky z českého jazyka a obdržení všech nutných povolení mohou do naší nemocnice nastoupit,“ dokreslil.

Nemocnice Kadaň.
Chceme tu žít bez války a korupce, říká ukrajinský lékař pracující v Kadani

Zatím podle jeho slov nastoupili lékaři z Ukrajiny na oddělení dětské a chirurgické a nemocnice vyřizuje náležitosti také pro lékaře na oddělení gynekologicko-porodnické, anesteziologické a ortopedii. „Od ledna nemocnice přijala více než deset lékařů. Čtyři jsou z ciziny, nejen z Ukrajiny. Nyní máme rozjednaný nástup dalších dvou desítek lékařů. Asi jedna třetina je taktéž z Ukrajiny,“ dodal ředitel.

Podle jeho zkušenosti se tito lékaři díky příbuznosti slovanského jazyka rychle začleňují a jejich odbornost zaručuje složení zkoušek v Česku.

Malý zázrak

Město Kadaň, kterému nemocnice patří, považuje nábory za velmi zdařilé. „Za současné situace ve zdravotnictví je to malý zázrak,“ ocenil kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

Ilustrační foto.
Každé narozené miminko v Kadani dostává pamětní medaili

V případě Kadaně o to větší, že ještě na konci roku nemocnicí otřásala personální krize. Nedostatek lékařů ochromoval chod některých oddělení a město proto uvažovalo, zda ji nepronajmout silnému partnerovi. Od záměru nakonec upustilo a naopak se rozhodlo, že nemocnici podpoří, a to nejen finančně. Teď se situace obrací k lepšímu. „Do konce roku bychom rádi dosáhli optima v počtu lékařů,“ vyslovil jaké má cíle ředitel Hossner. Jeho ambice jdou ale ještě dál. Jakmile bude mít nemocnice dostatek lékařů pro běžný provoz, může uvažovat i o tom, že rozšíří škálu poskytované péče.

Ilustrační foto.
Sestřičky dostanou přidáno, v kraji jich je pekelně málo

Nábory lékařů se v Kadani daří mimo jiné díky benefitům v podobě stotisícového náborového příspěvku, za který se lékaři zavazují zůstat v nemocnici nejméně tři roky. Dále mají možnost získat dočasné ubytování v nemocnici či nájemní byt od města. To už jich několik rozdělilo. „Byty jsme poskytli všem lékařům, kteří o to stáli, zatím jich bylo šest. Jsme ale připraveni nabídnout další,“ upřesnil starosta města.

Nemocnice se zajímá nejen o lékaře všech odborností, ale také o zdravotní sestry. Je připravená přijmout jich přibližně deset, a to i s pomocí náborového příplatku 35 tisíc korun. Neváhala by přijmout některé z Ukrajiny, proto také ředitel navázal kontakt s jednou z ukrajinských zdravotnických škol. Zatím však žádná konkrétní jednání neproběhla.

Zdravotní sestry, které zůstávají, se nemocnice snaží si podchytit navyšováním platů. V letošním roce již druhým.

Ilustrační foto.
V kraji chybí stovky zdravotních sestřiček. Nemocnice koukají po Ukrajinkách