Odradit zloděje, a pokud už ke krádeži jízdního kola, kočárku nebo invalidního vozíku dojde, urychlit jejich vrácení majiteli. To má zajistit syntetická DNA. Kadaňští strážníci rozjeli takzvané forenzní značení začátkem týdne a obratem se jim přihlásily desítky zájemců. Služba je bezplatná.

„V pondělí jsme ji vyhlásili, v úterý jsme označili prvních pět kol a na další týden máme každý den po čtyřech pěti objednávkách,“ nastínil zástupce ředitele městské policie Jaroslav Ölveczki. „Ve všech případech se jedná o jízdní kola,“ dodal.

Právě ta se také ztrácí nejčastěji, jak napovídají policejní statistiky. Alarmující je, že se tak zhusta děje na veřejných místech, kde je spousta lidí. Krádež zabere jen pár sekund a zloděj takřka nic neriskuje. Občas i proto, že majitel bicykl jednoduše opře o zeď. „Pamatuji, když pán odstavil kolo před restaurací, šel se osvěžit a když vyšel, už tam nebylo,“ zmínil zástupce ředitele kadaňských strážníků. „V kočárkárnách už krádeže tak časté nejsou, protože je stále víc domů vybaveno vstupy na čip a kamerami,“ míní.

Litoměřice (v modrém) se střely v letošní přípravě podruhé s Chomutovem. Poprvé slavili Piráti, teď Kališníci.
Příprava: Kališníci vrátili Pirátům minulou těsnou porážku

Zájemci o čip se musí telefonicky objednat na čísle 606 310 014. Samotný proces včetně administrativy pak netrvá ani půl hodiny. Více času podle policisty zabere značení invalidních vozíků. „Bývají na míru, takže pořídíme také obrazovou dokumentaci a změříme sedák,“ poznamenal Ölveczki. Zvláštní kapitolou jsou podle něj kočáry, které si lidé pořizují jen nakrátko, než je prodají dál. „Kvůli evidenci ale budou mít povinnost hlásit změny majitele,“ upozornil.

Značení je založené na technologii mikroteček. Jedná se o emulzi, která obsahuje unikátní kód, informace o vlastníkovi a případně další data, která si tam přeje vložit. Tuto emulzi strážníci nanesou například na rám kola. Jakmile zaschne, nedá se pouhým okem odhalit a je neodstranitelná. Informace policisté zanesou do rozsáhlé mezinárodní databáze chráněných předmětů, takže je možné majetek dohledat i na vzdálených místech. Že je kolo chráněné forenzním značením poznají při kontrole, když si na ně posvítí UV lampou a s pomocí mikroskopu přečtou údaje.

Umělci i lidé z ulice si připomínají výročí uměním.
OBRAZEM: Umělci i lidé z ulice si v Chomutově připomínají výročí uměním

Ačkoli není přítomnost syntetické DNA patrná, upozorňují na ni výstražné samolepky. „Ta případného chmatáka informuje, že krást tohle kolo se nevyplatí,“ řekl k novince starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS). Její zavedení inicioval on, a to po vzoru Litvínova, který začal s forenzním značením před rokem jako první v Ústeckém kraji.

S financováním nového silného nástroje na ochranu majetku pomohla Kadani dotace. Díky tomu ho mají místní zdarma. Ministerstvo vnitra poskytlo v rámci prevence kriminality přes 35 tisíc korun, spoluúčast města je 4,5 tisíc. Za ně je možné označit 150 kol, kočárů nebo kompenzačních pomůcek. „Další lahvička s kódy se dá ale dokoupit, takže když bude zájem, chceme pokračovat dál,“ ujistil starosta.

O službu se mohou hlásit nejen Kadaňští, ale také obyvatelé spádových obcí. Kadaň je první v okrese, kde forenzní značení rozjíždějí.

Ilustrační snímek.
Školka v Klášterci čelí trestnímu oznámení. Policie týrání dětí nepotvrdila

Krádeže jízdních kol na Chomutovsku v roce 2018: 43
8 přestupků
35 trestných činů (22 Chomutov, 8 Jirkov, 2 Vejprty, 2 Klášterec nad Ohří, 1 Kadaň)
Krádeže jízdních kol na Chomutovsku do července 2019: 33
9 přestupků
24 trestných činů (16 Chomutov, 3 Jirkov, 3 Kadaň, 2 Klášterec nad Ohří)
Zcizené dětské kočáry:
2018 – 4 (2 Jirkov, 1 Chomutov, 1 Klášterec nad Ohří)
2019 – 2 (Chomutov)
Zcizené invalidní vozíky od roku 2018 dosud: 0
Zdroj: statistika Policie ČR