Kluci, tedy číšníci, opravdu nelhali. Za její překvapení může nový systém ankety. Loni už totiž nehlasovali lidé po internetu, ale kadaňské restaurace hodnotila tajná komise.

Její členové bodovali kvalitu jídla, nápojů, obsluhy, prostředí a další ukazatele.

Nejlépe na porotce zapůsobil Gulliver, jehož majitelka si plaketu dá na zeď už podruhé. Restaurace vyhrála totiž hned první ročník ankety v roce 2004.

Gulliver o pár bodíků předstihl druhou restauraci U Svaté brány a třetí Tercier. Loňský vítěz Střelnice skončil čtvrtý.

Podle majitelky její podnik sází na českou kuchyni. Vyhlášenou specialitou jsou vepřová kolena.

Anketu vyhlašuje město každý rok, má podpořit místní provozovatele restaurací a také je trochu zviditelnit. Loni radnice upustila od hlasovacího systému, kdy o vítězi rozhodovali kliky přes internet.

Objevily se totiž stížnosti na to, že anketa je neobjektivní, tedy že o výsledku rozhoduje spíš množství kamarádů ochotných klikat, než kvalita. Nově o vítězi rozhoduje šestičlenná komise.

Na vlastní jazyk

Abych řekl pravdu, o existenci restaurace jsem vůbec nevěděl. Nejsem z Kadaně, navíc se Gulliver schovává ve dvoře, takže i když je na náměstí a často jsme kolem projížděl, nikdy jsem ho nepostřehl.

Hosty k jídlu navádí železná cedule. U vchodu do restaurace je jídelníček s poledními menu, ovšem včera po 11 hodině tam bohužel visel týden starý.

Ke stolům se musí vyjít po schodišti. Vnitřek restaurace působí klidně, interiér není přeplácaný, ale hlavně všude bylo čisto. Já udělal menší chybu, jako neznalý jsem si sedl k topení, které hřálo až moc.

Obsluhu hodnotit nebudu, působila na mě dobře, ale protože jsem předtím přišel v kohortě novinářů se starostou, nebyl jsem zase tak úplně obyčejný host.

Ovšem do restaurace se lidé nechodí ohřát nebo sledovat obsluhu, ale hlavně se najíst. Já sáhl po poledním menu, kuchař k němu nabízí denně dvě hlavní jídla, polévku a zákusek.

S kulajdou se mi z kuchyně trefili do chuti, tu si dávám v restauracích hodně často. Ta Gulliverova za dvacet korun chutnala výborně, někomu by mohla připadat trochu kyselejší, ale mně to naprosto vyhovovalo.

Následovalo hovězí na houbách za pětašedesát korun. Klasická hotovka se žampiony, hovězí maso bylo trochu tužší, což u hovězího není na škodu, naopak. Možná mohlo být trochu šťavnatější.

Nutno podotknout, že nejsem gurmet, ani foodkritik, ale běžný strávník. S obědovým menu jsem byl spokojen, dalo mi všechno, co od takového jídla očekávám. S polévkou jsme se vešel do stokoruny, vše bylo rychle na stole. Do Kadaně na obědy jezdit nezačnu, ale jako místní bych chodil.