Na trochu jiné hřiště pomýšlí Kadaň. Žádné klouzačky, prolézačky a kolotoče, ale pestrobarevní panáci, opičí dráhy a hlavolamy, které namáhají mozkové buňky, podporují hravost a soutěživost. Navíc se nabízejí přímo na chodníku. Inspirace přišla z jiných měst, například i z Chomutova, kde první takové hřiště vzniklo loni.

„Jedná se o malovaná hřiště na chodníku nebo na nevyužívaných betonových plochách. Jsou to desítky her v atraktivních barvách, které rozvíjejí motoriku i fantazii,“ nastínil Miroslav Jancák z odboru životního prostředí kadaňské radnice.

Královské město Kadaň
Kadaňské hřeje druhé místo v soutěži o historické město kraje

Hřiště vzniknou na dvou místech: v Rooseveltových sadech, kde lidé rádi tráví volný čas, a mezi sídlišti B a C. „Je tam velký prostor, kde je fotbalové hřiště se šotolinou, dětské hřiště s lezeckou stěnou a malé pro nejmenší děti. A pak je tam v trávníku asfaltová plocha na basketbal. Když na ni necháme namalovat hřiště, bude víceúčelová,“ vysvětlil Jancák.

Hry pro špunty i ty větší

Pětiletý Filípek Kopta si na malované hřiště na chomutovském sídlišti Zahradní chodí hrát se školkou. Tentokrát tam zašel s maminkou.Zdroj: Deník/Miroslava ŠebestováNa každém ze dvou míst Kadaňští plánují osm prvků, které připomenou, jak si v dětství hrála dnešní generace dospělých, nabídnou hry pro malé špunty, úkoly pro velké a zdatné děti i tématické hry plné fantazie. „Jsou od skákacího panáka přes poznávání barev, abecedy a hodin po opičí dráhu, hasičskou dráhu i třídění odpadu,“ vyjmenoval některé z nich pracovník odboru životního prostředí.

Celkem šestnáct atrakcí město vyjde na zhruba sedmdesát tisíc korun. „Když to vydělíte, je to pár korun,“ zhodnotil starosta Jiří Kulhánek. „Jestli se hřiště budou líbit, rozšíříme je i do dalších oblastí města. Jsou krásná,“ ocenil starosta.

Hřiště děti v Kadani vyzkouší v červnu. Některé hry si osvojí na první pokus, k jiným budou potřebovat pravidla a vysvětlivky. Ty najdou na tabulích vedle herní plochy.

Terasa u domu čp 207 v Klášterci s výhledem na historickou část města se kompletně promění.
Ohniště i hezčí terasa. Klášterec dal zelenou nápadům občanů

2D hřiště, která ale umožňují 3D hraní a tropení lumpáren, vznikají i v okolních městech. To nejbližší je v Chomutově na sídlišti Zahradní, kde mají nad mateřskou školou oplocené hřiště pro míčové hry.

Lidem z blízkých paneláků ale vadilo, jak děti tloukly míči o betonové mantinely a hluk se nesl do oken, proto je město loni nechalo vytrhat a nabídlo nehlučnou zábavu malované hřiště. „Je bezva. Byli jsme tu dnes se školkou a závodili s klukama,“ pochlubil se pětiletý Filip Kopta, když předváděl svou rychlost na opičí dráze.

Trochu jiné dětské atrakceZ ulic se ztrácejí malá hřiště a jejich nahrazení je pro obce časově i finančně náročné. I kvůli uspěchané době mají rodiče na své malé ratolesti méně času. Děti tak mizí domů k počítačům. Hrou s počítači, tablety a mobily však ztrácí odhady vzdálenosti v reálném světě. S horším vnímáním prostoru pak souvisí častější úrazy, s málo pohybem obezita, potíže s páteří a svaly obecně. Proto jsme vymysleli hry, které se vejdou na každý chodník a děti nenásilně motivují k pohybu.
Zdroj: hrynachodnik.cz