Generál z Vyškova, Primátor z Náchoda, Premiant z Perštejna nebo třeba Benedict z Břevnova. Zrzaví krasavci s pěnovou čepicí obsadili v sobotu zahrady Františkánského kláštera, a cítili se tady jako doma. První ročník Kadaňských pivních slavností se vydařil nad očekávání.

Kdo si našel čas a do Kadaně vyrazil, nelitoval. Devět pivovarů, dvacet druhů piv, stylová hudba, prostě zábava se vším všudy. A byť se to možná někomu nezdálo, pivní kratochvíli přálo i počasí. „Je ideálně. Pětadvacet, lehce zataženo. Lepší počasí na pivo jsme si ani nemohli přát," libuje si organizátor Ondřej Krym.

„Pivo, to nejsou jen velké pivovary"

Nápad na pořádání pivních slavností vzešel právě z jeho hlavy. Jak říká, pivo není jen o velkých pivovarech. „Je to tak. Na našem trhu to občas vypadá, jako bychom tady měli pouze pět šest značek. Přitom malých pivovarů máme po republice rozeseto na sto šedesát. A svojí kvalitou mnohdy předčí ty velké," říká zapáleně Krym a vzápětí pokračuje, „naše pivní slavnosti nejsou bohapustá pijatika. Chceme, aby lidé poznali také něco jiného, ochutnali dobré nápoje a prostě si celkově udělali hezký den."

Zlatá zátka kutálí se do Perštejna

Krymova touha došla naplnění. Milovníci zlatavého moku si odpoledne ve „Františkánu" užívali. Sklenice i skleničky rozhodně nezely prázdnotou, návštěvníci ochutnávali, hodnotili a zasvěceně diskutovali. „Je lepší Hastrman nebo Koutský tmavý speciál?" „A už si chutnal Zikmunda z Jihlavy?"

Co člověk, to názor. Z průběžného hlasování „O zlatou zátku" ale nakonec vítěz přeci jen vzešel. Stal se jím perštejnský Chalupník se svým ležákem Premiant. Velký úspěch nedávno vzniklého pivovaru navíc podpořilo i jeho další umístění. Pomyslné stříbro totiž putuje taktéž do Perštejna, tentokrát za představení světlého výčepního piva Sládek. „Je to fajn pocit vědět, že naše pivo lidem chutná. Chválili ho už v průběhu dne, že se nám ale nakonec umístí dvanáctka i desítka, to jsme vážně nečekali," je nadšená Petra Chalupníková.

Kadaňský festival nebyl ale jen o „moderních" pivech. K vidění a hlavně k ochutnávce byl také historický unikát, který přijeli navařit mladí sládci z Břevnova. „Máme tady pivo vařené podle originálního receptu Tadeáše z Hájku z roku 1585. Děláme ho podle přesné dobové receptury a na základě našich informací by se mělo jednat o nejstarší nalezený popis výroby piva u nás," vysvětluje sládek Aleš Potěšil.

Je sice hořké, ale chutná náramně

Břevnovští sklízí se svým pivem úspěch. „Jsme národ pivařů a dobrý nápoj umí český člověk ocenit. A tomuto pivu dle mého názoru kvalita rozhodně nechybí. Má takzvanou nakuřovanou chuť, tu mu dává slad, sušený na otevřeném ohni. Je sice trochu více hořké, ale lidem chutí. Dokonce říkají, že by v dnešní době pohodlně obstálo," pochvaluje si sládek.

Co dodat závěrem? Jak řekl mistr z Břevnova, jsme pivní národ a kvalitu umíme docenit. A právě té bylo v klášterních zahradách navýsost. „Já jsem spokojený. Organizačně nám to vyšlo krásně, přírodní prostředí nemá chybu, kapely se činily, lidé se bavili. A to je pro nás nejdůležitější," zakončuje Ondřej Krym.