Golf a frisbee v jednom? Zní to podivně, přesto to skutečně jde dohromady. Říká se tomu discgolf a v současnosti jde o jeden z nejrozšířenějších sportů s létajícím talířem.

„Abych řekl pravdu, sám jsem o tom slyšel úplně poprvé," říká s úsměvem na rtech Jiří Kulhánek, starosta města, kde chtějí takovéto hřiště vybudovat. „Jako nápad nás to tady na radnici zaujalo. Na stávajících hřištích jsme si posléze ověřili, o co vlastně jde a bylo víceméně rozhodnuto."

A o co tedy jde? Princip je jednoduchý. Stejně jako v golfu je potřeba na určitý počet úderů, v tomto případě hodů, dostat létající talíř na dané místo. Nemusíte být nejrychlejší nebo nejsilnější. Nezáleží ani na věku či pohlaví. Chce to pouze přesnou mušku a chuť do hry.

Hází celá rodina

Discgolf je aktivita pro všechny generace bez rozdílu věku. Výhodou hřišť je jejich velká životnost a minimální údržba, oblíbenými místy na výstavbu bývají veřejné parky nebo lesoparky.„Myslím, že je to ideální sport pro celou rodinu. Rodiče se svými dětmi stráví svůj čas venku v přírodě a ještě si u toho zasoutěží," má jasno starosta.

Kadaňští své nové sportoviště hodlají vystavět v místním lesoparku. Podle předběžného projektu plánují na ploše areálu celkem devět jamek „Lesopark se svojí rozlohou i umístěním pro realizaci hřiště doslova nabízí. Skvěle zapadá do naší vize mít celosportovní areál," vysvětluje Kulhánek.

Stačí zvednout ruku a může se stavět

Nyní se čeká již jen na schválení projektu zastupiteli a poté by jeho uskutečnění nic nestálo v cestě. „Návrh hřiště už máme zpracovaný. Když všechno vyjde, začneme s výstavbou někdy v průběhu jara a v červnu bychom mohli přivítat první návštěvníky," plánuje Kulhánek.

Discgolf je sport finančně nenáročný. Není potřeba kupovat drahé náčiní ani speciální výbavu. Stačí pouhý talíř a hra může začít.

Potěšující zprávou je, že návštěva golfového hřiště bude zcela zdarma. Jedinou investicí tak zůstane půjčovné za disky, podle starosty ale půjde o cenu doslova lidovou. „Určitě není potřeba, aby si lidé kupovali vlastní náčiní. Frisbee budeme u hřiště půjčovat, a to za takovou cenu, aby si to mohl dovolit každý."

Co je to discgolf a jak se hraje

Discgolf je hra s létajícím talířem, odvozená od klasického golfu. Disk, talíř, frisbee se hází z určeného místa na cíl (jamku). Jamku nahrazuje ocelový koš. Ten je ověšený řetězy, které v případě úspěšné trefy disk zachytí. Průměrná vzdálenost koše od výhoziště bývá kolem sta metrů a dá se dosáhnout třemi hody. Po prvním výhozu hráč hází z místa, kde se disk zastavil a pokračuje, dokud netrefí koš. Na hřišti čelí hráči, stejně jako v golfu, přírodním překážkám. Těmi mohou být stromy, jejich větve, keře, případně vodní plochy. Vítězem se stává ten hráč, který dokončí celé hřiště s nejmenším počtem hodů.

Discgolf vznikl v sedmdesátých letech v USA a získává si stále více příznivců na celé planetě. Ve světě již existuje přes tisíc discgolfových hřišť. Nejvíce jich je pochopitelně právě v místě svého vzniku, kde se touto hrou baví desítky tisíc lidí. V Evropě je discgolf velmi oblíbenou zábavou například ve Švédsku nebo Německu.