Záchrana zámku Pětipsy, který leží poblíž Kadaně, pokračuje. A to do té míry, že se stavebníci přesunuli dovnitř a pracují na interiérech. Trvale se má památka veřejnosti otevřít v příštím roce, lidé ale budou vítaní také o nacházejícím víkendu, kdy se bude na nádvoří pořádat Pětifest - hudební festival pro celou rodinu. Hvězdou dne bude rocková legenda Bára Basiková & Lament, program je ale laděný i pro děti , originální zážitek podtrhne možnost nocovat ve stanu.

Hudební festival na zámku pořádají už podruhé. „Hlavní důvod je, aby veřejnost zjistila, že tady vůbec nějaký zámek je, protože ani Kadaňští o něm před pár lety vůbec nevěděli. Chceme zviditelnit zámek i náš projekt záchrany,“ přiblížila Lenka Kodešová. Ta je prezidentkou spolku Via Levamente, který sdružuje dobrovolníky z Prahy zapálené pro záchranu severočeské památky.

Zámek Červený Hrádek o víkendu hostil Podkrušnohorskou oblastní výstavu psů loveckých plemen.
FOTO: Na Červený Hrádek lákala výstava loveckých psů i vůně guláše

Festival s podtitulem zachraňme zámek hudbou odstartuje v sobotu 13. května ve 14 hodin. Na programu je také vystoupení Saving George herce Filipa F. Červenky známého ze seriálu Most, dětský pěvecký sbor Proradost z radonické školy, Michal Šindelář, který je synem slavného Jirky Šindeláře z Katapultu, s kapelou a dále kapela Řeka s vlastní tvorbou s prvky rocku, grunge a punku.

Vstupenky jsou za 160 korun pro dospělé, děti do 15 let se budou bavit zdarma. Lístky budou slosovatelné o ceny v tombole. Návštěvníci festivalu mohou využít Doupovskou lokálku nebo přijet autem a na místě přespat ve svém obytném voze, karavanu či stanu.

Památka byla na spadnutí

Původně renesanční zámek je na seznamu ohrožených památek. Součástí areálu přestavěného v první polovině 18. století je i hospodářská budova. Panské sídlo sloužilo během druhé světové války jako tábor pro 130 francouzských zajatců a poté tam až do 90. let sídlil státní statek, jehož hospodaření památku silně poznamenalo. Zbyly jen obvodové zdi a klenuté stropy některých místností v přízemí.

Ruinu koupil před devíti lety spolek nadšenců z Prahy, který pořádá sbírky a brigády a na dálku diriguje opravy. Spolku, který založili, se podařilo získat dotaci z Norských fondů ve výši 24 milionů, která pokryje polovinu obnovy zámku. Druhou část ale musí získat v krátkém čase sami, což není nijak jednoduché.

Cirkus Base v Chomutově.
Ohnivá groteska a škola akrobacie. V Chomutově to žije Cirkusem Base

Veškeré práce mají být dokončené letos v říjnu. „Poměrně jsme pokročili, teď už se dělají interiéry, omítky jsou hotové, elektrikáři rozvádějí osvětlení, dodělávají se podlahy, dlažby, takže v podstatě stavba v žádném směru nepokulhává,“ shrnula prezidentka spolku. „Stavbu není problém zvládnout, potíže máme jen s financemi,“ doplnila.

Na zámku bude expozice věnovaná Sámově říši a legendární bitvě u Wogastisburgu, která znamenala velké vítězství pro Slovany. Podle některých hypotéz se mohla odehrát v blízkém okolí.

Můžete přispět

Se záchranou zámku Pětipsy může pomoct i veřejnost, když přispěje na sbírkový účet č.: 2002165078/ 2010