Kadaňské radnici se konečně ozval zájemce o provozování restaurace Slunce na centrálním Mírovém náměstí. Je jím chomutovský řezbář a zakladatel Muzea čertů v Úštěku Jaroslav Stejný.

Restauraci zamýšlí stylizovat do doby středověku, v domě chce zřídit i expozici.

Středověk a akční expozice

„Středověký styl se do královské Kadaně hodí. Nechci ale kopírovat známou restauraci v Dětenicích, kde středověkou krčmu pojali hodně komerčně," naznačil pro Chomutovský deník Stejný. „Vím, že zvládnout provoz tak velkého domu na náměstí není nic jednoduchého. Chci proto nalákat lidi i na nevšední expozici podobnou té, kterou máme v Úštěku. Čerti to ale nebudou, víc zatím neprozradím."

Doba, kdy stačilo jen vystavit třeba obrazy, je podle něj pryč. „Lidé dnes vyžadují akci. Už jim nestačí jen se dívat. Chtějí se bavit," doplnil.

Od března prázdný

Slunce opustil poslední nájemce v březnu, od té doby zeje prázdnotou. Ve snaze provoz restaurace co nejdříve znovu obnovit a zároveň oživit historickou část města, radní několikrát snížili požadované nájemné. Dlouho se zdálo, že ani to nepomůže. Zabralo až třetí snížení ceny.

Z původních 30 tisíc korun měsíčně cena postupně klesla až na pět tisíc korun, k tomu je však třeba přičíst spotřebované energie.

Nájemní smlouvu chce město uzavřít s platností od 15. prosince, což Stejného mírně zaskočilo. „Já se vlastně dozvídám od vás, že jsem se žádostí o pronájem uspěl. Nájemné se mi zdá zajímavé, dům je pěkný a dispozičně vyhovuje. Myslel jsem jen, že budu mít víc času záměr promyslet a dotáhnout do finální podoby. Navíc otevírat restauraci mimo sezonu je z hlediska tržeb dosti ošemetné," uvedl.

Muzeum čertů v Úštěku

Muzeum čertů, které Stejný provozuje, je umístěno v úštěcké Pikartské věži a sousedním gotickém podzemí. Kromě „živých čertů" průvodců podzemím nabízí i expozici dřevěných soch z autorské dílny Věry a Jaroslava Stejných, grafiky a ilustrace čertů výtvarníka Karla Franty, pohyblivého čerta z Mexika, výtvarná díla uměleckého spolku Spolu z Ústí nad Labem a řadu dětských výtvarných děl inspirovaných slavnými čertími pohádkami.