Takřka nepřetržitý proud nezapomenutelných večerníčků i novějších pohádkových filmů si užijí malí diváci v Kadani. Ve městě se totiž rodí filmový festival pohádek. Spojený bude s oslavami Dne dětí a narozenin Maxipsa Fíka, které mají ve městě tradici.

„Chtěli jsme rozšířit původně jednodenní akci na vícedenní, a protože je naším maskotem hrdina jednoho z nejlepších českých večerníčků, rozhodli jsme se pro festival plný pohádek, promítaných v našem kině,“ nastínil ředitel Kabelové televize Kadaň Michal Voltr. Právě tato městská společnost událost organizuje.

Vedení města doufá v úspěch prvního ročníku a že se akce jednou zařadí na mapu těch nejznámějších v Česku. „Proč by Kadaň nemohla mít filmový festival jako Karlovy Vary?“ vyslovil starosta Jiří Kulhánek. „Připravujeme první ročník, doufáme ale, že z toho do budoucna bude krásná událost,“ doplnil.

Bývalou hospodu U Lípy vlastní obchodní řetězec Lidl.
Lidl zřejmě strhne hospodu U Lípy v Chomutově. Proč?! Bouří se lidé

Kadaňský pohádkový festival bude rozložený do čtyř dnů. Začne v úterý 24. května a potrvá do pátku 27. května. Každé dopoledne v kině poběží čtyři hodinová pásma večerníčků, s jejichž výběrem a dramaturgií pomohla Česká televize. Chybět nebude klasika jako Pohádky z mechu a kapradí, Jája a Pája a Maxipes Fík, ale ani novější Krysáci a Tarbíci. Odpoledne bude program pokračovat promítáním soutěžních večerníčků podle výběru Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze a večery pokaždé završí filmové pohádky pro celou rodinu. Organizátor počítá s tisíci návštěvníky.

„Všechny večerníčky budou české, mezi večerními pohádkami budou zastoupené i některé zahraniční včetně jedné premiéry,“ přiblížil Voltr. „Poslední den promítneme pohádku vybranou jedním z hostů festivalu, kterým bude režisér Zdeněk Troška,“ doplnil.

Jedno ze zastavení křížové cesty ve Smetanových sadech v Kadani.
FOTO: Křížová cesta v Kadani připomíná utrpení Ježíše Krista

Známý tvůrce pohádek už svou účast potvrdil. Vznik nové tradice oceňuje. „Myslím si, že je každý festival, na kterém jsou představované české filmy, strašně důležitý, aby čeští diváci nekoukali jen na ty americké slátaniny a agresi,“ míní Troška. „Proto velký dík všem, kteří se tomu věnují,“ vzkázal. Na festivalu se bude promítat jeho nejnovější pohádková komedie Zakleté pírko, jíž podle svých slov uzavřel svou uměleckou tvorbu.

Součástí několikadenní akce bude doprovodný program, na kterém se podílejí kadaňské školy a školky. Záštitu nad festivalem přislíbilo Ministerstvo kultury.

Fík jako kadaňský rodák
Kadaňskou ikonou je pohádkový Maxipes Fík. Narodil se totiž v dnes už neexistující vesničce Ahníkov na Kadaňsku a hlas mu propůjčil kadaňský rodák, herec Josef Dvořák. Maxipes má ve městě své vlastní nábřeží s letní scénou Amfíkem, sochu s Ájou a tamní děti s ním každoročně slaví svůj svátek a jeho narozeniny. Jeho chundelatá figura v životní velikosti nebude chybět ani na kadaňském pohádkovém festivalu.