Velkou roli při dozrávání jahod hraje počasí a s ohledem na to, že mají být slunečné dny, jahody budou dozrávat rychle. „Když je sezona v plném proudu, tak je lidé kolikrát nestihnou ani vysbírat," prozradila Filková. Komu se nechce procházet plantáž a sbírat, může si koupit jahody natrhané. „Prodáváme jahody buď přímo z naší plantáže, nebo je dovezeme z okolí, kde máme přebytky. Na sběr si pak zveme brigádníky," vysvětlila Filková.

Na plantáž chodí sbírat jahody také Simona Vavříková z Hrušovan. „Nasbírám si pokaždé tak pět kilo pro rodinu. Máme je rádi všichni, ale nejvíc náš čtyřletý syn," směje se Simona. Co hned nezkonzumují, skončí v mrazáku. „Pět kilo na posezení samozřejmě nesníme, takže je nasáčkuji a zamrazím. Pak z nich dělám třeba ovocné knedlíky, nebo z nich vyrobím dřeň" popisuje využití Simona.

Nejvíc však chutnají jahody čerstvé. „Nejlepší jsou právě utržené, když je sbírám, tak samozřejmě neodolám a pár jich skončí v puse. Mají úplně jinou chuť než ty kupované z marketu, škoda jen, že sezona jahod je tak krátká," povzdechla si Simona.

Když se sezona vydaří, plodí jahody zhruba měsíc. „Minulý rok jsme sbírali ještě začátkem července," vzpomněla předchozí sezonu Michaela Filková.

Na jahody můžete vyrazit nejblíže na plantáž u Droužkovic. Je otevřená každý den od osmi ráno do pěti hodin večer a nachází se hned vedle silnice na Prahu. Při zahájení sběru stál kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod 52 korun a natrhaných 86 korun. „Jak se ale bude zvyšovat úroda, tak půjde postupně cena dolů," prozradila Filková.

Čtenáři Chomutovského deníku mohou mít jahody zdarma. Během následujících čtyř týdnů budou v deníku vycházet soutěžní kupóny. Stačí si je vystřihnout, vyplnit a doručit do redakce. Z došlých kupónů vylosujeme každý čtvrtek jednoho výherce kterému zavoláme a předáme poukázku na samosběr dvou kilogramů jahod zdarma. Potom už jen stačí vyrazit na plantáž a nasbírat si jahody dle vlastního výběru. Ke sběru můžete použít vlastní nádoby, nebo si je vzít na místě. Pokud nasbíráte více jak dva kilogramy, můžete si přebytek odkoupit za aktuální cenu. „Množství není nijak omezeno, kolik si kdo dokáže nasbírat, tolik si odveze domů," uvedla Filková.

Poukázka platí jen na plantáž na Chomutovsku.