Pohodlné bydlení daleko od ruchu města, zároveň ale pár minut chůze od obchodů i polikliniky. A sousedství se zámkem jako bonus. Jirkov připravuje pozemky ke stavbě nových domů v lokalitě Na Skalce.

Pro letošek město naplánovalo zasíťování třiceti parcel. „Začneme s elektrorozvody, kanalizací i výstavbou veřejného osvětlení,“ vyjmenovává vedoucí odboru majetku a investic Milan Reiner. K parcelám zatím nepovedou plynové přípojky, protože napojení k plynovodu by zvedlo cenu pozemků, což město nechce.

Lidé míří z Jirkova do vesnic

Cílem města je nalákat nové obyvatele. „Výstavbou se bráníme odlivu lidí z města. Okolní vesnice prodávají cenově dostupné pozemky, čehož lidé využívají a stěhují se z Jirkova pryč,“ vysvětluje starosta Radek Štejnar. Jen za poslední tři roky se do okolních vesnic odstěhovalo na půl tisíce obyvatel.

Vybraná lokalita Na Skalce je považována za lukrativní místo. Je dost daleko od ruchu města, nedaleko jsou navíc lesy, rybníky a zámek Červený Hrádek. Zároveň ale obyvatelům nehrozí žádné „odříznutí od civilizace“. Do centra města je to pár minut pěšky.

Myslivecký den na zámku Červený Hrádek.
Lovečtí psi, trofeje a vábení zvěře: Na Červeném Hrádku měli myslivci svůj den

Město dosud část lokality pronajímalo zahrádkářům. S tím, že tu jednou vzniknou domy, se ale podle starosty počítalo odjakživa. „Lokalita Na Skalce byla historicky vždy rezervovaná pro budoucí bydlení. Navíc má potenciál se dál rozšiřovat. Takže byla logickou volbou,“ říká starosta.

Část obyvatel si ale myslí, že místo pro nové domy není ideální a nebude o ně zájem.  Překážku vidí v sousední slepičárně. „To bude pěkné překvapení, až jim grilovačku na zahradě vylepší smrádek ze slepičárny,“ ušklíbá se Martina Hájská z Jirkova. Podobný názor má i Martin Horejsek. „Já bych tam bydlet nechtěl. Stačí, když jdeme v létě kolem na koupaliště, opravdu je to cítit. Natož tam bydlet celý rok,“ říká Jirkovan.

Rozpaky vyvolává slepičárna

Město si riziko uvědomuje a situaci chce řešit. „Provoz slepičárny může pro budoucí obyvatele této čtvrti přinést určité nepohodlí. Ale řešíme to,“ slibuje starosta Radek Štejnar. V novém územním plánu město omezilo další případný rozvoj slepičárny. „Navíc tři pozemky, které leží k podniku nejblíž, se v první fázi nebudou ani prodávat,“ dodává k tomu mluvčí města Josef Dušek.

I přes možná trochu kontroverzní lokalitu je o nové parcely velký zájem už teď. „Lidé nám začali žádosti posílat hned, jak se o síťování pozemků dozvěděli,“ říká Milan Reiner, vedoucí odboru majetku města. Podávat žádost je ale zatím zbytečné. Pozemky se začnou prodávat až příští rok. „Radnice svůj záměr včas vyhlásí a přihlásit se pak bude moci kdokoli. O nových majitelích potom rozhodne los,“ uzavírá mluvčí města Dušek.

Zasíťování pozemků bude hotové příští rok v červnu. Celková cena se vyšplhá na patnáct a půl milionu korun. Na koho se nedostane, nemusí ještě zoufat. Jirkov začne připravovat další pozemky, například v okolí ulice na Louce, směrem k Zaječicím.

Z kdysi mohutného hradu jsou dnes už jenom rozvaliny. I přesto návštěvníky stále lákají
Klášterec se pouští do záchrany zříceniny hradu Šumburk