Jedinečná příležitost pro všechny dobrodruhy, milovníky netradičních zážitků i ekology. Do jirkovského kina míří festival Expediční kamera a kromě čtyř a půl hodin filmů o expedicích, extrémních sportech a divoké přírodě, přiveze i hmyz. A ten bude přímo k sežrání.

Hmyz na talíři

Promítající kina si každý rok k festivalu vybírají doprovodnou akci. „Letos jsme se rozhodli pro show Hmyz na talíři," říká vedoucí jirkovského kina Lucie Kubelková. „Meníčko je složené z několika druhů hmyzu. Bude se podávat cvrček banánový na másle, moučný červ na chilli a česneku a smažený šváb, s nějakými lehkými přílohami, aby co nejlépe vynikla chuť brouků," dodává Kubelková.

O jiném doprovodném programu v jirkovském kině ani nezapřemýšleli. „Nevím o tom, že by tady u nás i v okolí už byla příležitost hmyz ochutnat, takže nebylo nad čím váhat a budeme rádi, když odvahu sebere co nejvíc lidí," zve zájemce Kubelková.

Vařit bude Milan Václavík

Šéfkuchař Milan VáclavíkZdroj: Deník/Atilla RacekHmyzí show bude probíhat přímo na podiu mezi promítáním jednotlivých filmů. Vařit nebude žádný samozvaný nadšenec, ale jeden z nejzkušenějších kuchařů jedlého hmyzu v republice Milan Václavík. Vaření hmyzu se věnuje už skoro sedm let. A přestože pojídání hmyzu je pro většinu lidí stále těžko stravitelná představa, zájem o tento druh gastronomie je každý rok větší a je mu prorokována velká budoucnost.

„Jezení samotného hmyzu nebude nikdy mainstream, ale budoucnost určitě vidím v hmyzí moučce, která by se přidávala do jídla," říká David Švejnoha, jeden z organizátorů a propagátor hmyzí stravy. „Hmyz obsahuje velké množství bílkovin, když to řeknu zjednodušeně, z jedné lžičky cvrččích vajíček máte za šest týdnů litr kvalitních bílkovin, srovnatelné s kilem masa. A bez enormní spotřeby vody, obilí a skleníkových plynů," pokračuje Švejnoha. „Tu show děláme jednak pro zábavu, ale mnohem více pro přesvědčení, že hmyz je potravina budoucnosti. A to chceme i předat divákům, protože je to extrémně zdravé i ekologické," dodává milovník hmyzu.

Potrava pro tělo i mozek

Návštěvníky jirkovského kina tak nečeká pouze seznámení s novými chutěmi, ale dozví se i spoustu informací, které podpoří jejich případnou hmyzí vášeň. „Přivezeme s sebou kuchařky a spoustu informací, o našich vědcích, výzkumech i rady pro domácí využití," uzavírá Švejnoha.

Akce se koná ve čtvrtek 9. března od 17 hodin.

Na vlastní kůži…Kamila Minaříková, redaktorka Chomutovského deníkuZdroj: archiv DeníkuPrvní zkušenost s hmyzí dobrotou jsem získala u nás doma, tedy v Chomutově. Před několika lety se v zooparku konala vernisáž fotografií z Afriky a jako občerstvení se podávali mouční červi smažení na kari. Tenkrát nás ochutnalo jen pár, ale nikdo nelitoval. Chuť připomínala vynikající burské oříšky a ani konzistence nebyla pro ústa žádným mučením, tlustější kousky byly krásně šťavnaté, hubenější příjemně křupaly.

A protože i hmyzí gastronomie se posouvá o míle dopředu, měla jsem příležitost ochutnat další druhy hmyzu, které stojí za to. Cvrčci a sarančata svojí chutí potěší především milovníky masa. Po tepelné úpravě krásně změknou, nekřupou a nejvíc připomínají maso. Nožičky a křidélka nejsou na překážku, změknou také. Výborní jsou smažení s chilli omáčkou. Největší dřina je se švábem. Už je to větší kousek a má tuhou schránku a hodně nožiček. Doporučuje se proto nakládat s ním jako s garnátem.

Recept na úpravu moučného červa

na 2 porce:
150 g moučných červů (odhadem dvě hrsti)
máslo nebo olej
sůl, pepř, chilli
plechovka kukuřice

Postup:
Nachystáme si hrnec s vodou. Vodu přivedeme k varu a pomocí kovového síta vložíme červy. Hmyz není třeba vařit dlouho, postačí minutka až dvě. Připravíme si pánev, na které necháme rozpustit máslo, nebo olej. Nasypeme červy a restujeme tři až čtyři minutky. Lehce osolíme, případně dochutíme jiným kořením podle chuti. Jako příloha se k této jednoduché úpravě hodí listový salát.

Tip redakce:
K červíkům na másle se výborně hodí kukuřice. Před koncem restování přisypte na pánev přiměřené množství sterilované kukuřice a přidejte lžičku másla. Dorestujte společně.