Jirkovská společenství vlastníků se radí, jak na dlužící spekulanty, několikrát do roka. Poprvé k tomu ale budou potřebovat celé jirkovské divadlo. Na pondělní setkání jsou tentokrát zvaní i početní zástupci chomutovských společenství, která se kvůli spekulantům s byty utápějí v dluzích. Na setkání přijedou i zástupci státu z těch nejvyšších pater.

„Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a generálního ředitelství Úřadu práce se budou snažit lidem vysvětlit, jak mají postupovat, když mají v SVJ neplatiče, kteří jsou příjemci dávek, a za jakých okolností si sáhnou přímo na zmíněné dávky,“ nastínila jirkovská místostarostka Dana Jurštaková. Právě ta stála řadu let v čele snahy jirkovských SVJ prosadit v zákoně změny, které by společenstvím usnadnily situaci. Povedlo se, novela zákona o hmotné nouzi je na světě a s ní i nové možnosti společenství.

Ilustrační foto
Konec kšeftu s chudobou! Zneužívání dávek na bydlení už nebude tak snadné

Nyní se k Jirkovu v boji proti spekulantům a dlužníkům připojuje i Chomutov, aby navázal úzkou spolupráci. Situace na sídlištích se totiž vyhrocuje. Řada bytů jde do exekuce, domy prorůstají vyššími počty nepřizpůsobivých, za něž neplynou žádné peníze do fondů oprav ani na zálohy, kteří zamořují domy štěnicemi a ničí společný majetek.

“Prvním krokem začínající spolupráce je, že jsme vyjednali možnost chomutovským SVJ zúčastnit se setkání s ministerskými úředníky a zástupci úřadu práce, kteří budou jirkovským společenstvím ukazovat postup, jak využít novely zákona o hmotné nouzi,” potvrdil náměstek primátora Jan Mareš.

Kolegům poradí a pomohou

Nezasvěceným chomutovským společenstvím se chystají nabídnout pomocnou ruku i kolegové z Jirkova. „Chceme jim pomoct a poradit, ať s dlužníky nesmlouvají, ale vydají se právní cestou,“ říká Miroslav Rozsypal, předseda SVJ v domě v jirkovské části Nové Ervěnice. „Často neví kudy kam a stejně jsme na tom byli i my. Kvůli dlužníkům jsme museli nechat padnout pojištění domu, nejsou peníze na jakékoli revize,“ dokreslil situaci.

Panelák v Borové ulici vypadá jako každý jiný: pěkná fasáda, nová okna i střecha. Uvnitř je to ale o něčem jiném
Pomoc pro lidi z Borové: Chomutov se pokusí vykoupit byty v exekuci

Na pokraji krachu byl panelák v Dřínovské ulici na sídlišti Březenecká. V poslední chvíli ho zachránila jen finanční injekce v podobě zelené dotace. „Jinak bychom byli v mínusu 600 až 700 tisíc,“ odhaduje předseda tamního společenství Radek Laňka. Na pondělním setkání nechce chybět. „Stoprocentně přijdu, máme s tím také problémy, protože bojujeme proti panu Královi,“ zmiňuje spekulanta z Hradce Králové, který vlastní desítky bytů napříč chomutovskými sídlišti. Za žádný neodvádí peníze a jeho jméno se ve městě stává synonymem byznysu s chudobou.

Setkání v jirkovském divadle se uskuteční v pondělí 22. května od 16.30 hodin. Jsou na něj zvána jirkovská a chomutovská společenství vlastníků, která se potýkají s dlužníky, jež jsou příjemci sociálních dávek.

Peníze už mohou jít přímoPodle novely úřady práce doplatek na bydlení i bez souhlasu klienta mohou posílat k přímé úhradě nákladů na bydlení. A to buď majiteli bytu nebo subjektům, které nájemníkovi poskytují služby či energie s tím, že pokud majitel bytu neplatí povinné zálohy, považuje se za poskytovatele služeb právě společenství vlastníků jednotek.