„S politickou změnou v Chomutově dojde zřejmě i ke změně koncepce, jak dopravní podnik vést," naznačuje jeden z důvodů, proč chce skončit. Zatímco on prosazoval konec trolejbusové dopravy a přechod na CNG autobusy, nová koalice v Chomutově má v plánu trolejbusy zachovat. A dárcům krve či seniorům nad 70 let umožnit cestovat v MHD zdarma. Což zřejmě zatíží městské rozpočty. A to se starostovi nelíbí. „Byl bych ve schizofrenní situaci," naznačuje, že jinak by se musel chovat jako Štejnar člen představenstva a jinak jako Štejnar starosta města. „Doteď byly zájmy města i podniku v souladu."

Jako druhý důvod uvedl starosta fakt, že chce nově zastupovat město ve Svazu města a obcí. „Nejsem sběratel funkcí, kdybych pak měl být na všech zasedáních, skoro bych nebyl v Jirkově," dodává.

V představenstvu bude místo Štejnara zastupovat Jirkov nový zastupitel Jiří Banovský (ANO 2011). Za Chomutov by tam měli zasedat Marek Hrabáč (ANO 2011) a Jaroslav Komínek (KSČM). Nahradí Jana Řeháka (ODS) a Jana Mareše (ČSSD).

Logická je kompletní proměna v dozorčí radě DPChJ. Nikdo ze současných členů už totiž není zastupitelem. Předsedou byl jirkovský Jiří Sadílek (Jirkov 21. století). Místo něj město nominovalo Petra Škutu (ČSSD). Za Chomutov přijdou místo Kamily Vrtiškové (ODS) a Vojtěcha Čihaře (Unie pro sport a zdraví) Vladimír Koten (PRO Chomutov), Vladimír Petřík a také Jan Richter (ANO 2011). Pro úplnost je třeba dodat, že ani poslední dva jmenovaní nejsou chomutovskými zastupiteli.

Ke vypsaným změnám by mělo dojít 7. května na svolané valné hromadě podniku. Není náhoda, že k 6. květnu rezignoval také ředitel DPChJ Jiří Melničuk.

Představenstvo řídí stále Jan ŘehákK nevoli nového vedení Chomutova je stále nejvyšším představitelem Dopravního podniku Jan Řehák (ODS). A to i dva a půl měsíce po volbách, v nichž jeho strana vyhořela. Z čela představenstva ho ovšem může odvolat jen valná hromada (zástupci obou měst). A k té dojde až 7. května. Dřív prý Řehákovi žádná žádost o svolání valné hromady nepřišla.