Město Jirkov vysoudilo na Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) 995 000 korun. Pojišťovna odmítala proplatit tamnímu domovu pro seniory a zdravotně postižené část péče vykázané v roce 2009. Prvoinstanční soud peníze městu přisoudil už loni, nově rozsudek potvrdil i odvolací soud a verdikt je již pravomocný.

Soudní spory o výkony, které vykázal Městský ústav sociálních služeb v Jirkově zdravotní pojišťovně, se táhl tři roky. „Skončený proces nebereme jako vítězství v soudní bitvě, ale jako potvrzení určitých pravidel při spolupráci poskytovatele sociálních služeb s partnerem, jakým je právě zdravotní pojišťovna," uvedla mluvčí města Eva Dušková.

V říjnu 2009 pojišťovna poslala do domova pro seniory a domova pro osoby se zdravotním postižením revizní kontrolu. „Zaměřena byla na formální stránku indikované, provedené a vykázané péče v období od ledna do června 2009. Celkem šlo o výkony v částce necelých 955 tisíc korun," uvedla ředitelka městského ústavu Eva Šulcová. Tato částka představuje sedmnáct procent z celkové částky vyfakturované VZP za poskytnutou péči klientům městského ústavu v roce 2009.

Obvodní soud pro Prahu 3 po dlouhém procesu dokazování vloni v prosinci dospěl k závěru, že VZP nepostupovala správně a je povinna zaplatit celou částku. Pojišťovna se odvolala, ale odvolací soud letos v říjnu potvrdil výrok soudu první instance, který již nabyl právní moc.

Podle mluvčí města Evy Duškové by se mohl stát tento případ precedentem. „V současné době zastupuji ve skutkově i právně totožném sporu dvě další pobytová zařízení a obrátilo se na mě několik dalších subjektů, které chtějí v podobné věci zastupovat," dodal právník Petr Haluza, který pro město soudní spor vedl a vyhrál.