Jirkovští zastupitelé v úterý 26. června odsouhlasili prodej areálu červenohrádecké stavební firmě Rocknet, která nabídla 28,8 milionu korun. Tedy o několik set tisíc více, než kolik město za Preciosu původně očekávalo.

Rocknet, který se zabývá sanací skalních a stavebních objektů, chce do bývalého sklářského areálu přesunout své sídlo. „Společnost teď máme na čtyřech místech. Zvlášť jsou kanceláře, výroba i sklady, takto vše dostaneme pod jednu střechu. Navíc chceme do budoucna rozšířit výrobu,“ přiblížil další plány jednatel Ladislav Šmucr. „Dále bychom tam chtěli dostat i některé nájemníky. Jednalo by se o další stavební společnosti, které jsou na nás navázané,“ doplnil.

Areál Preciosy
Co bude s Preciosou, stále není jasné, zájem mají dva kupci

Do nového působiště by se měla společnost přestěhovat do konce roku. „Rád bych, aby to bylo do konce prázdnin, ale to asi není reálné. Do té doby tam ale mohou být alespoň kanceláře a do zimy i výroba a sklad,“ poznamenal Ladislav Šmucr.

O nemovitost se zajímal už před lety. „Jednali jsme s Preciosou o možnosti prodeje v letech 2004 a 2005, nakonec to ale zkrachovalo. Další možnost se otevřela o pár let později, tenkrát nás ale předběhlo město,“ přiznal jednatel společnosti. Nakonec však nové zázemí pro své zaměstnance a stroje přece jen získá.

Dobrý obchod

Podle jirkovského starosty Radka Štejnara jde o dobrý obchod. „Areál bude využitý nejlépe, jak je možné,“ je přesvědčený. „Od začátku jsem byl proti tomu, aby ho město spravovalo a pronajímalo. Je lepší, aby měl svého majitele. Jsem také rád, že se městu vrátí prostředky včetně nákladů na údržbu za dobu, kdy jsme měli areál v držení,“ těší starostu.

O areál bývalé Preciosy o rozloze 4,5 hektaru Jirkov jevil zájem od chvíle, kdy se Preciosa rozhodla ho vzdát. Chtěl totiž získat kontrolu nad dalším děním a vyhnout se případným spekulantům či investorům, s nimiž by byla později těžká dohoda. Nejdříve to však vypadalo, že nemovitost získá ázerbajdžánská společnost, která tam měla vyrábět průmyslové pytle. Přesto se nakonec městu podařilo areál z 19. století koupit. Byť jeho odhadní cena dosahovala 90 milionů korun, získalo ho za 27 milionů.

SD Aréna v Chomutově
Už ne SD Aréna. Chomutovský hokejový stadion mění po pěti letech název

Ačkoli od začátku panovaly pochybnosti, jestli se městu podaří prodat areál za podmínek, které mu budou vyhovovat, povedlo se. „Věřil jsem, že se to podaří. Hospodářství šlape, firmy bohatnou a zájemci se objevovali,“ podotkl starosta.

Jirkov očekával, že získá 28 milionů, ve výsledku si ale připíše ještě o 800 tisíc více. Na včerejším zasedání schválili záměr prodeje všichni přítomní zastupitelé. K podpisu smluv a převodu majetku by mělo dojít v průběhu července a srpna.

Přehrada Jirkov.
Procházky kolem Jirkovské přehrady? Letošní léto si je neužijete