Nevábně vonící hromádky, povalující se mezi panelovými domy, přiměly Jirkovské k ráznějším krokům. Přinést si domů zapáchající „suvenýr" nebo denně utírat dětská odrážedla či hračky už nikoho netěší. Rada města se proto rozhodla apelovat na pejskaře a více je kontrolovat. Do boje proto vyslala strážníky.

Ti od poloviny dubna najeli na nový systém kontrol pejskařů. Dvakrát až třikrát týdně vyrážejí na na místa, kam Jirkované nejčastěji chodí venčit. Pokaždé jde však o jiný den, místo i čas. Nechodí navíc ve dvojicích, jak je běžné, rozdělili se, aby zvládli pokrýt větší část města.

Nepořádnost může stát až tisíc korun

Za neuklizený exkrement můžou pejskaři dostat až tisícikorunovou pokutu. Jen v průběhu prvního týdne zkontrolovali strážníci pětašedesát psů. Dvanáct majitelů přitom dostalo pokutu v průměrné výši tři sta korun. „Záleží vždy na situaci, kterou strážník vyhodnotí přímo na místě. Někdy se také stane, že pokutuje stejného člověka podruhé, to pak už nelze řešit jen pouhou domluvou. Může to dojít až do správního řízení," vysvětluje ředitelka městské policie Marta Bendová s tím, že ně všechny pokuty jsou za neuklizené exkrementy. „Pár páníčků, kteří po svých psech neuklízejí, se už ale podařilo potrestat," dodává.

Strážníci zjišťují i plnění dalších povinností. „Pes musí mít evidenční známku nebo čip a při pohybu v centru města a okolí, v pěší zóně a v Nových Ervěnicích musí být vždy na vodítku. V ostatních lokalitách záleží na majiteli, bude-li pes mít vodítko nebo náhubek," popisuje Bendová.

Úklid ztenčuje městský rozpočet

Na katastru Jirkova, Březence, Červeného hrádku a Jindřišské eviduje úřad 2 092 psů. Vybrané poplatky, které se pohybují okolo 830 tisíc korun, ale nestačí. Jen provoz vysavače na psí exkrementy stojí ročně zhruba 300 tisíc a další peníze stojí úklid bez vysavače. Dalších 600 tisíc putuje do psího útulku a 100 tisíc stojí odchyt a kastrace.