Po volbách se stal místostarostou trochu překvapivě, o tu funkci vlastně ani nestál. Teď ji jednasedmdesátiletý Stanislav Moutelík (ODS) opouští. A jirkovští zastupitelé budou ve středu volit jeho náhradníka. Vlastně náhradnici.

Dana Jurštaková.Za Moutelíka, která se vzdal i postu zastupitele, usedne do lavice první náhradnice na kandidátce ODS Dana Jurštaková. A právě ona by se měla stěhovat i do uvolněné kanceláře na radnici. „Budeme Danu Jurštakovou navrhovat  na post místostarostky," potvrdil Miroslav Mikulášek, zastupitel a předseda jirkovské ODS.

Pokud to tak dopadne, a je to více než pravděpodobné, bude to už druhý zajímavý  skok v režii jirkovské ODS.

Prvním bylo právě jmenování  Moutelíka, kterého preferenční hlasy Jirkováků vynesli ve volbách z dvacátého místa na kandidátní listině až na místo druhé. A ODS ho nakonec zvolila jako svého kandidáta na místostarostu. Dana Jurštaková kandidovala jako čtvrtá, ale  po volbách byla dokonce až druhou náhradnicí. Jenže nejdřív odstoupil Josef Adam, takže se do zastupitelstva posunul Libor Zamazal, který byl před ní. Teď je řada na ní a bude to skok rovnou do křesla vedle starosty Štejnara.

Místní ODS je přesvědčena, že zvolila správně. „Minulé volební období byla zastupitelkou, je zkušená," říká na adresu Jurštakové Mikulášek. „A myslím, že ženský pohled na věc tu naši chlapskou politiku rozhodně obohatí," dodal.

Moutelík se funkce vzdal k 30. červnu, proto už není ani v seznamu zastupitelů na jirkovském webu. „V listopadu mi bude sedmdesát dva, nejsem už nejmladší," vysvětluje své důvody k odchodu zasloužilý pedagog. Zmínil i zdravotní problémy, byť prý nejsou nijak vážné. „Ale přeci jen jsem už musel přemýšlet, zda  a jak to všechno zvládnu. Chtěl jsem skončit už na začátku roku, ale potřeboval jsem dotáhnout nějaké věci na radnici, například komunitní plán."

Zasedání zastupitelstva se koná ve středu od 16 hodin v zasedací síni jirkovské radnice.