Realitní kancelář, která budovu prodává, si řekla o více peněz, než původně chtěla. Město jí připlácet nechce a jednání o koupi prozatím zastavilo.

Patrovou budovu, kde dříve sídlila restaurace, zázemí pro kuželkáře, ale také ubytovna, chtěla radnice koupit z obavy, aby v budoucnu nesloužila opět jako ubytování pro dělníky. Podle zdrojů města o ni skutečně mají zájem lidé, kteří by tu ubytovali zahraniční pracovníky. S těmi má už město své zkušenosti, v minulosti byl dům místem, kde si podávaly ruce prostitutky s opilci a dalšími problémovými skupinami. O jeho koupi mělo rozhodnout zastupitelstvo města na konci června, nakonec ale o bodu ani nehlasovalo a stáhlo ho z programu.

Bývalá kuželna už v minulosti zažila nájezdy hostů, kteří byli opilí a vozili si tam prostitutky. Místní by si to neradi zopakovali.
Aby se ze staré kuželny nestala ubytovna, Jirkov zvažuje, že ji koupí

„Makléř před zasedáním zvedl požadavek o milion korun, což nás nepříjemně překvapilo,“ odůvodňuje rozhodnutí zastupitelstva místostarostka Jirkova Dana Jurštaková. Původně chtěli makléři za budovu 2,6 milionu korun.

V pondělí 9. července podle sdělení Jurštakové rada města záměr nákupu budovy za tuto cenu zastupitelstvu nedoporučila. Navýšení ceny považuje vedení radnice za neopodstatněné a jen za způsob, jak z městské pokladny dostat více peněz. „Nově požadovaná částka ani neodpovídá ceně odhadu, která je bez pár korun tři miliony,“ doplňuje Jurštaková. Budova navíc není v příliš dobrém stavu, kromě starého zařízení jsou tam i třeba podmáčené stropy a zdivo.

Plán byl budovu zbourat

Jednání s realitní kanceláří prozatím pro Jirkov skončilo. Původní částku považuje město za maximum, které je ochotné vydat. Nechce se totiž pustit do oprav, ale má zájem budovu zbourat a na místě vystavět parkoviště. „Pro demolici bychom pak mohli využít dotačního titulu obdobně jako v případě vybydleného domu v ulici Osvobození,“ přibližuje záměr starosta Jirkova Radek Štejnar.

Nové parkoviště by obyvatelé lokality brali všemi deseti. „Přidalo se sice nedávno pár míst u sauny, ale určitě jsou ještě nějaká potřeba. Postavíte pět míst a přibude deset aut,“ usmívá se Jirkovan Aleš Smolík.

Ilustrační foto
Práce na obchvatu Chomutova začnou na podzim. Hotovo bude za pět let

Vedení města proto neskrývá z nečekaného zvratu zklamání. „Mrzí nás to, brali jsme to skoro jako hotovou věc. Teď riskujeme, že tu ubytovnu někdo zřídí,“ myslí si Jurštaková. „Zájem ale pořád máme a v případě, že se makléři budou chtít domluvit na kompromisu, dveře u nás mají otevřené,“ uzavírá jirkovská místostarostka.