Zelenější trávník, povrch tělocvičny, který dává góly skoro sám, nebo pálky na stolní tenis, jež by doporučil i populární filmový hrdina Forrest Gump. Jirkovští sportovci dostanou letos příležitost vylepšit zázemí svých klubů. Pomůže jim k tomu město, které se pro ně chystá zavést takzvaný participativní rozpočet. Uvolní pro něj milion korun, o jejichž rozdělení rozhodnou sami občané pravděpodobně už v tomto čtvrtletí.

Jirkov se tak přidává po bok sousedního Chomutova a také Klášterce nad Ohří, kde už občané příležitost k využití části městského rozpočtu pro své nápady dostali. Vydá se ale trochu jiným směrem, napoprvé pravidla výrazně zúží. Rozdělí je jen projektům sportovních organizací. „Konkrétně na investice do jejich majetku,“ upřesňuje starosta Radek Štejnar.

V atletickém sektoru sportoviště se v červnu loňského roku uskutečnila skautská akce Loučení s prázdninami.
Dobrá zpráva pro Jirkovany: veřejné sportoviště zlevní

Město chce v první řadě pomoci s problémy, jež nastaly klubům poté, co v září loňského roku ministerstvo školství nečekaně zrušilo dotační program, ze kterého čerpaly peníze na údržbu a provoz sportovišť. Například jirkovští volejbalisté přišli o 600 tisíc korun. Přestože žádnému jirkovskému klubu nehrozil a nehrozí kvůli tomuto kroku bezprostřední zánik, rozhodnutí města předsedové sportovních organizací rozhodně vítají. Nápadů i pomyslných trnů v patě mají spoustu.

„Je to pro nás příležitost, jak doplnit rozpočet. My jsme totiž zatím nemohli čerpat dotace, fungujeme krátce,“ říká předseda jirkovských florbalistů Radovan Dušek. „Chtěli bychom doplnit a dokoupit sadu mantinelů do školní tělocvičny, kde trénujeme. Nejsou kompletní,“ prozrazuje plány florbalistů Dušek.

Kašna na náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově
Jirkov mění názvy několika ulic, adresy se téměř nemění

Fotbalisté z 1. SK Jirkov by zase mohli mít díky příspěvku města přepychový trávník a zároveň by ušetřili. A to nejen vlastní rozpočet, ale i vodní zdroje. „Nemáme na hřišti žádný přívod užitkové vody,“ popisuje předseda klubu Petr Urban. Trávník se přitom musí neustále zavlažovat, aby neuschnul. „To ale můžeme dělat jen pitnou vodou, což je velmi drahé a neekologické,“ myslí si Urban. Případný městský příspěvek by proto klub použil na vykopání studny a rozvod užitkové vody.

NA PRAVIDLECH PRACUJÍ

Město by chtělo k participativnímu rozpočtu přistoupit ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku. Teď musí vymyslet systém a způsob hlasování, kterým občané vyberou vítěze, a také určit, mezi kolik klubů milion korun vlastně rozdělí. „Pravidla začneme dávat dohromady v nejbližších týdnech,“ dodává mluvčí radnice Josef Dušek.

JAK SE SPORTUJE V JIRKOVĚ

Ve městě fungují dva fotbalové kluby, nejvíce registrovaných členů má ale klub volejbalový, navštěvují ho téměř čtyři stovky hráčů. Kromě nich funguje v Jirkově i oddíl tenisu a stolního tenisu. Děti mohou uplatnit talent i v atletice, florbalu, lyžování, karate a šachu.

Parkoviště. Ilustrační foto.
Na Kamenném Vrchu vybudují parkoviště za 15 milionů korun