Podobný systém parkování, jaký nastolil před několika lety Chomutov, chce Jirkov vyzkoušet na svém centru. Místo blokací parkovacích míst sklopkami chce zavést parkovací karty a automaty.

Tento systém by měl zatím platit pouze v centru města, které nyní prochází rekonstrukcí. Se zakoupením parkovacích karet či schraňováním mincí na automat by měli počítat ti, kteří často stojí v Kostelní, Nábřežní a Alešově ulici či na parkovišti za Meinlem. Právě toto parkoviště by mělo ještě v průběhu příštího týdne projít rekonstrukcí.

Důvody, proč město uvažuje o novém způsobu parkování ve městě, jsou minimálně tři. Jedním z nich je podle starosty nespokojenost občanů se stávajícím systémem parkování, na kterou poukázala také anketa, kterou město před časem zveřejnilo na svých internetových stránkách. „Další důvod je ten, že do kamenné dlažby, která je nyní v centru města, nejdou navrtat sklopky a bylo by to také nevhodné," přibližuje další důvod starosta Jirkova Radek Štejnar. Jedním z dalších argumentů pro změnu je podle něj možné navýšení využitelnosti parkovacích míst.

Nový parkovací systém projednává komise rozvoje města a zatím je vše ve fázi návrhu. S konečným řešením pak komise osloví Radu města. Pokud ta nový systém schválí, mohli by Jirkované využívat nový parkovací systém již letos na podzim, poté co bude zkolaudováno právě rekonstruované náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Cena případné rezidenční karty zatím není známa. Obyvatelé Jirkova, kteří nyní mají předplacené stání platí 292 korun za měsíc. Právnické osoby platí téměř o stovku více, tedy 383 korun měsíčně. „Změna ceny parkování prostřednictvím parkovacích automatů se nepředpokládá," informuje mluvčí města Luboš Mizun.V současné době se platí pět korun za půl hodiny.

Pokud se nový systém osvědčí, je podle starosty možné, že by se rozšířil dál.