Čtyři základní školy, čtyři výdejní místa, čtyři jídelny, ale jen jedna centrální kuchyně. Taková je představa radních a ředitelů základních škol o tom, jak by se mělo vyvíjet stravování v jirkovských školách, které využívá téměř čtrnáct set žáků.

V současné době se uvažuje o třech variantách. Tou nejdražší, ale zároveň nejzajímavější je kompletní rekonstrukce školní kuchyně ve 4.základní škole v Krušnohorské ulici v Jirkově a zároveň vybudování nových výdejních míst na všech školách. Tato varianta by stála město osm milionů.

Nový způsob stravování by měl být výhodný pro žáky i pro město. Díky větší investici do nové kuchyně by měly mít jirkovské děti z jídla větší gastronomický požitek. Převážení by díky novým technologiím kvalitě jídla v žádném případě neubralo. Město by navíc v celkovém součtu ušetřilo. Postupné opravy všech školních kuchyní by totiž byly několikanásobně dražší.

Na rekonstrukci jedné kuchyně je totiž zapotřebí nejméně tří milionů korun. A to v případě, že se nepočítá s rekonstrukcí odpadů. V opačném případě vyjde rekonstrukce na šest až sedm milionů.

Výhodou nového systému stravování by mohlo být zajištění stravy i pro další zařízení. Jídlo by se v budoucnu mohlo dovážet například také do mateřinek, Městského ústavu sociálních služeb a obědy by se mohly dodávat také zaměstnancům místních firem.

Počáteční náklady, tedy osm milionů korun, zaplatí firma, která vyhraje koncesní řízení a bude novou kuchyň provozovat. Město pak bude tuto částku postupně splácet formou poplatku za dostupnost. Doba splácení a výše splátky se však může snížit, díky externím odběratelům, které se podaří sehnat a kteří budou obědy rovněž odebírat.

V případě, že zastupitelstvo bude s návrhem radních a ředitelů škol souhlasit, mohli by se žáci nové kuchyně a nových výdejních míst dočkat již v průběhu příštího roku. Prvním termínem realizace by totiž mohly být letní prázdniny nebo prosinec 2013.

Podobný systém by byl v Ústeckém kraji zatím ojedinělý. Jirkovští se inspirovali na návštěvě v Říčanech, kde již centrální stravovací systém funguje.