Červený kříž v Chomutově se však výtkám brání. Má pro takový způsob předávání své důvody. Navíc takto předává pouze bronzové a stříbrné plakety, tedy při dosažení deseti a dvaceti odběrů. „Historicky se tyto plakety předávaly osobně dárcům na slavnostním večeru pouze několikrát," uvedla ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže Chomutov Irena Wachtfeidlová. „Na radnici jsme slavnostně oceňovali vždy jen mnohonásobné dárce, kteří měli osmdesát odběrů a více," upřesnila ředitelka. Bronzové a stříbrné plakety předával kdysi Červený kříž osobně dárcům ve své zasedací místnosti, když sídlil ještě v Cihlářské ulici. „Bohužel, nejprve nám Ministerstvo zdravotnictví zrušilo příspěvky pro bronzové dárce," řekla ředitelka. K tomu dodala, že po pár letech už Červený kříž nedostával příspěvky ani pro stříbrné dárce. „V současné době dostáváme od ministerstva pouze malý příspěvek na dárek pro držitele zlaté plakety a pro ně vždy slavnostní předávání organizujeme," informovala ředitelka.

Na spolupráci při předávání zlatých plaket se Červený kříž dohodl s magistrátem v Chomutově. „Naposledy jsme předávali v kostele sv. Ignáce a před tím na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Chomutov," vysvětlila Wachtfeidlová. Bohužel v nemocnici se to podařilo pouze jednou. Oddělení se nepodařilo od vedení Krajské zdravotní společnosti získat peníze na další takovou akci. „Nás velmi mrzí a vůbec se nám nelíbí, že k předávání bronzových a stříbrných plaket dochází takovým způsobem. My však na organizaci osobního předání také nemáme peníze," řekla Chomutovskému deníku vedoucí laborantka transfuzního oddělení Vlasta Hanzalová.

Červený kříž proto zvažoval další možnosti. Rozvážet plakety dárcům osobně nebylo v jeho možnostech. V úvahu přicházela jednotlivá osobní pozvání do sídla Červeného kříže a předání. Jenže praxe ukázala, že řada dárců si pro plakety nepřišla. Proto Červený kříž zvolil zasílání plaket poštou. „V dopise se snažíme bronzovým a stříbrným dárcům situaci vysvětlit, omlouváme se jim a žádáme o pochopení," popsala obsah průvodního dopisu ředitelka.

Pro dárce, kteří dosáhli čtyřiceti odběrů Červený kříž ve spolupráci s magistrátem města Chomutova připravuje slavnostní předání zlatých plaket opět v kostele sv. Ignáce. „Už jsme s městem domluveni a předání se uskuteční v kostele 25. listopadu. Jedná se přibližně o osmdesát dárců," upřesnila Wachtfeidlová.

V sousední Kadani se pořádají slavnostní předání pro všechny dobrovolné dárce. Akce organizuje Transfuzní odběrové centrum nemocnice v Kadani. To zve dárce koncem roku do KD Střelnice, kde jim předá ocenění, drobné dárky a nabídne nějaký kulturní program. Na akcích se město podílí pouze organizačně. „My na to žádné peníze nedáváme," uvedl starosta města Jiří Kulhánek.

V Jirkově pak město držitelům zlaté plakety dává každý rok 1 000 korun. Podle vedení města jde o kompenzaci za to, že tito dárci přišli o možnost využívat bezplatně MHD.