Půjde Alexandr Novák do vězení nebo ne? Případ odsouzeného exstarosty Chomutova se změnil skoro v reality show. Každý krok jeho právníků či soudců se bedlivě sleduje a také komentuje. Teď je pozornost upjatá znovu k chomutovskému soudu.

Zatím nebyl čas. Kvůli amnestii

Ten musí rozhodnout, zda vyhoví Novákově žádosti o odklad nástupu trestu. Tedy až se k tomu dostane. „Soudce se zatím nezačal věcí zabývat, protože byl zaneprázdněn prací na provádění amnestie," vysvětlila Lenka Chalupová, místopředsedkyně chomutovského soudu. Právě trestní soudci museli všechnu svou práci odsunout a celé dny až trávili ve věznici Všehrdy nad případy propouštěných vězňů. Až do pondělí, teď už začínají pracovat na tom, co mají na stole…

Co bude hrát roli?

Odsouzený exsenátor má na své straně doporučení od komise vězeňské služby. Podle té by měl dostat půlroční odklad na doléčení. Jenže jak Chomutovský deník zjistil, stanovisko vězeňské služby nemusí být určující. „K danému případu nemohu být zatím konkrétnější, ale obecně mohu uvést, že není vyloučeno ani zadání znaleckého posudku na zdravotní stav a způsobilost k výkonu trestu," uvedla Chalupová na dotaz redakce.

Na tom, jaký postup soudce zvolí, bude také záležet, za jak dlouho padne definitivní rozhodnutí.

Nedokázali by se o něj postarat?

Podle zjištění České televize se Novák ve své žádosti odvolává na prodělanou mozkovou mrtvici. Panují ale velké pochybnosti o tom, zda je jeho stav opravdu tak vážný, aby nemohl nastoupit do vězení.

Vězeňská služba má dostatečně kvalitní zdravotnické zázemí. Má dvě nemocnice s veškerým personálem i operačním sálem. Z toho jednu přímo v Praze na Pankráci, kam měl Novák nastoupit.Ve vězení v Pardubicích si zase trest odpykává na sto třicet invalidů.

Pochybnosti mají i lidé, kteří se podobnými případy zabývají. „Překvapuje mne takový humanismus vězeňské služby, když v jiných, velmi závažných případech, běžně žádostem nevyhovuje," uvedl v rozhovoru pro server Lidovky.cz například John Bok, předseda spolku Šalamoun.