Jedním z nejžhavějších a nejdiskutovanějších témat jsou v Chomutově bývalé lázně. Pozornost přitahují celých osm let, co jsou zavřené. Stále není jasné, jestli budou zbourané, nebo najdou jiné využití, případně jaké. Více světla může do situace vnést představení vizionářské studie obnovy lázní, kterou vypracovali pražští architekti. Uskuteční se v pátek 4. září přímo na dně bazénu a za účasti zastupitelů, novinářů i veřejnosti.

Představí ji duo architektů ze studia Vrtiška & Žák, které se řadí ke svěží generaci českých designérů. Věnuje se především projektům v oblasti architektury, interiérů a produktového designu.

„Vycházíme z brutalistních betonových konstrukcí lázní. Rádi bychom, aby se zachovaly specifické prvky, které už nikdo znovu nepostaví a zaslouží si, abychom se k nim chovali s respektem,“ přiblížil architekt Roman Vrtiška. „Bylo by jednodušší je zbourat, ne ale levnější. Jde o ohromné množství železobetonu, jehož zbourání a odstranění by stálo desítky milionů korun. Ty se dají investovat do záchrany,“ míní.

Svatováclavské vinobraní v Kadani.
Z archivu Deníku: Jezdíte na vinobraní do Kadaně?

V tom případě je ale klíčové, aby se v budově zachoval smysluplný provoz. „To je nejzásadnější. Objekt je obrovský a provoz se musí zaplatit, proto jsme zkombinovali komerční a nekomerční části, aby to ekonomicky dávalo smysl,“ podotkl architekt. Podněty k tvorbě oba čerpali v zahraničí: v Dánsku, Finsku a Holandsku.

Zpracování studie odborníkům zadalo vedení města před rokem. „Naším cílem bylo po letech diskuzí přijít s jasnou profesionálně zpracovanou koncepcí možného budoucího provozu bývalých lázní, která by byla postavená na technických možnostech objektu, zasazená do kontextu okolí a v neposlední řadě nabídla smysluplný program nejen pro jednu úzkou skupinu obyvatel města,“ přiblížil okolnosti jejího vzniku náměstek primátora David Dinda.

Hranolky
Slepicím hranolky, opicím sušenky. Návštěvníci zooparku dále krmí přes zákaz

Představení studie bude provázet panelová diskuze, kde mohou architekty dotazovat zastupitelé, novináři i veřejnost. „Můžou se ptát na samotný projekt, ale také diskutovat o architektuře a trendech,“ podotkl náměstek. Na podzim má být představená také navazující studie věnovaná parku.

Nakolik bude reálné převést vize do reality, má následně ukázat studie proveditelnosti. Proto město požádalo o dvoumilionovou dotaci v rámci vládního projektu Restart. Pravděpodobnost, že ji získá, je vysoká.

Zájem o místa byl ohromný

Architektonickou studii proměny bývalých lázní představí v pátek 4. září v 19 hodin. Původně město počítalo se 150 místy, která si veřejnost mohla rezervovat elektronicky přes registrační formulář. Žádaná ale byla natolik, že je lidé rozebrali během jediné noci. Kvůli zájmu tedy město přidalo dalších pět desítek míst. I ta už jsou plná. Všichni přítomní si musí s ohledem na pravidla konání hromadných akcí přinést roušku. Kdo si nestačil zarezervovat místo, vše může sledovat z pohodlí svého domova díky živému vysílání na webových stránkách chomutovskelazne.cz.