Stovky milionů letos do svého rozvoje zainvestují Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří a Kadaň. Vylepší se díky tomu školy, centra měst a ulice, které zatím neprošly větší obnovou.

Například Chomutov má na investiční akce stranou 309 milionů korun. Největší díl rozpustí do škol a volnočasových investic, kam nasměruje celkem 125 milionů. Díky tomu získá Základní škola Na Příkopech lepší střechu, chystá se obnova dvou školních kuchyní a také modernizace dopravního hřiště na Domovince za více než 19 milionů. Jeho areál má být výjimečný velikostí i pojetím, sklad kol je například navržený jako vězení.

Největší samostatná investice se týká Kamencového jezera, kde se letos začnou přebudovávat vstupy z ulic Přemyslova a Mostecká za zhruba 106 milionů. Dokončení je naplánované na příští rok. Ve stejném období má probíhat i přestavba budovy bývalé okresní vojenské správy u náměstí 1. máje. Město ji koupilo, aby v nich z větší části zařídilo další kanceláře magistrátu, také tam ale vybuduje multifunkční konferenční sál a výstavní prostory za přibližně 78 milionů korun.

Astronomická společnost položila symbolicky základní kámen veřejné hvězdárně F. J. Gersnera
Tady bude hvězdárna. Astronomové v Chomutově položili základní kámen

„Největší dopravní stavbou bude rekonstrukce exponované křižovatky Cihlářská - Moravská, dále například dojde k rekonstrukci ulic Krušnohorská, Resslova, Přísečnická – Stromovka,“ uvedla mluvčí magistrátu Marie Heřmanová k další investici za zhruba 12 milionů.

Město Jirkov na investiční akce uvolní 83,8 milionu korun. Tou největší bude obnova vozovky a chodníků v ulici Smetanovy sady, jejíž součástí je i vybudování nových parkovacích míst, zpevněných ploch pro kontejnery a veřejného osvětlení.

„V místě stávající odbočky k Tescu bude vybudován nový kruhový objezd, díky kterému se zkapacitní počet parkovacích míst,“ poznamenala k akci za téměř 20 milionů korun Martina Cermanová z odboru majetku a útvaru investic.

Edita a Josef Löwovi.
Rumunští Češi z Ústí míří do Banátu, nejsou sami. Vzkvétá tam agroturistika

Třetí největší investiční akcí bude rekonstrukce mostu přes řeku Bílinu za předpokládaných 12 milionů. Zhruba stejnou částku bude stát i odložená obnova tří jirkovských rybníků, které volají po odbahnění a vyspravení hrází.

V Klášterci nad Ohří by mělo jít nejvíc financí do obnovy zázemí pro sportovce a dostavby tribuny na stadionu za zhruba 60 milionů korun. Podmínkou však je, že se městu podaří získat dotaci od Národní sportovní agentury, která dosahuje až 70 procent uznatelných nákladů.

„Vypracovaný je projekt na dostavbu zázemí pro sportovce, kdy vznikne nové patro stávající tribuny s prostory pro místní sportovní kluby. Vznikne i tribuna pro diváky,“ poznamenala mluvčí radnice Adéla Václavíková. Před několika lety u atletického oválu vyrostlo jen torzo tribuny a zůstalo tak dodnes, proto chce město situaci napravit.

Hodinu a tři minuty po půlnoci Nového roku 2022 se v kadaňské nemocnici narodila holčička Alena Česneková mamince Aleně Übersayové z Postoloprt na Lounsku. Malá Alenka měla porodní váhu 2900 gramů a měřila 49 cm.
První děti 2022 v Ústeckém kraji: Alenka v Kadani, Karla v Mostě

Ať už s dotací či bez ní se Klášterečtí pustí do kompletního vylepšení ulice Pod Stadionem, která získá nové vozovky, chodníky, parkovací místa, veřejné osvětlení či kontejnerová stání. „V této době je již vyhlášené výběrové řízení na dodavatele zakázky,“ uvedla Václavíková k investici za 26,5 milionu korun. V dalším roce naváže také obnova ulice Královéhradecké a sídliště 17. listopadu.

Pokračovat bude obnova bytového domu v Nádražní ulici za více než 20 milionů. Vyrostl v předválečném období, v posledních letech se ale vylidňoval a město ho kvůli jeho technickému stavu novými nájemníky neobsazovalo.

Kadaň na svůj další rozvoj vynaloží zhruba 120 milionů korun. Největší podíl peněz půjde do škol, samostatnou největší investiční akcí pak má být další etapa rekonstrukce kadaňských parkánů. Pokračuje také projektová příprava pro přebudování budovy Slovanu na "béčku" ve vkusný a moderní dům se startovacími byty.