Smíření

To první je symbolické a na první pohled ho z obrazu nepoznáte. Na jeho zrestaurování se totiž velkou měrou podíleli staří Jirkováci, kteří dnes žijí v Německu. Většinou jde o ty, kteří byli z města vyhnáni po druhé světové válce. Také proto se při sobotním žehnání obrazu často mluvilo o tom, že jde o další symbol smíření a spolupráce mezi Čechy a Němci.

Největší sumu mezi sebou vybrali členové německého spolku Görkauer Freundeskreis, který s Jirkovem často spolupracuje. „Dlouhá léta nás bolel pohled na špatný stav obrazu,“ vzpomíná Jürgen Schmidt na počátky projektu na restaurování fresky. V roce 2008 přišel první podnět, v roce 2009 vznikl znalecký posudek. Na samotném obnovení fresky pak pracovali dva restaurátoři od července do října letošního roku.

Finančně pomohlo také partnerské město Brand Erbisdorf, církev a část finančních nákladů slíbil pokrýt také Jirkov.

Zamyšlení

Druhé poselství je v samotném obraze a nápisu pod ním. Na fresce je zachycena scéna nazvaná Oplakávání Krista, kdy Marie naříká s mrtvým synem Ježíšem na klíně. Volně přeložený nápis pak zní: „Všichni, kteří kolem tohoto obrazu procházíte, se dívejte a myslete na to, kolik bolesti a krutosti si lidé navzájem přivodili a stále ještě přivádějí.“

Obraz se nazývá Oplakávání Krista, je asi 250 let starý, matku, kromě Marie a Ježíše jsou na ní Máří Magdaléna, Jan Evangelista, Josef z Arimatie a Nikodémus.

Češi a Němci pod naříkající Marií

Na sobotní žehnání přišly desítky lidí, z toho spousta Němců. „V době, kdy tento obraz vznikal, můj předek přišel do Jirkova jako zednický tovaryš a usadil se tady,“ popisuje svůj vztah nástěnné malbě na kostele Schmidt. „Všichni z následných generací tu žili a kolem obrazu často chodili. Já sám jsem v tomto kostele, v podstatě za touto freskou, byl před pětasedmdesáti lety pokřtěn. I my jsme děti Jirkova, tak ať nám to tahle freska stále připomíná…“