Kýžené deště vyvolaly o víkendu v nejednom houbaři chuť nazout gumáky, vzít do ruky košík a zkusit v lese štěstí. Náčiní ale schovejte. Zákaz vstupu do lesů na Litvínovsku a Chomutovsku trvá dál. Na dodržování nařízení dohlíží lesníci i policie, za jeho porušení hrozí vysoké pokuty.

Zákaz vstupu do lesů platí v městských a státních lesích v celém správním obvodu Litvínovska včetně přilehlých obcí. Na Chomutovsku pak v revírech Načetín, Brandov, Kalek a Zámecká. Na území Městských lesů Chomutova se zákaz prozatím nevztahuje.

Nařízení je v obou oblastech přísné. „Platí v celém lese včetně cest,“ upřesňuje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Oželet tak musí lidé nejen sběr lesních plodů, ale i obyčejné procházky po turistických trasách a dalších stezkách.

Bolebořští andělé
FOTO: Bolebořští andělé se dočkali „ošetření“. Do kraje shlížejí už osm let

Důvodem striktního zákazu je bezprostřední riziko, že v lese začne hořet. Litvínovská lesní správa hodnotí uplynulé horké letní měsíce jako nejhorší za posledních dvacet let. „Hořelo opakovaně, třeba i desetkrát za týden, i o půlnoci,“ říká správce Lesní správy Litvínov Pavel Rus.

Do kdy zákazy platíIlustrační fotoZdroj: Karel DvořákChomutovsko (Načetín, Brandov, Kalek, Zámecká) do 30. září
Litvínovsko do 14. září
Další zákazy: Teplice do 31. října, Děčínsko do 15. září s výjimkou turistických a jiných stezek.

Nepřístupné cesty jsou označeny cedulí. Nařízení se nevztahuje na vlastníky lesů, myslivce, lesníky a složky IZS.

Požáry se ve vyprahlém prostředí navíc lehce šířily a hasičům i menší plochy odolávaly dlouhé hodiny. Přeschlý les opakovaně zahořel pravděpodobně kvůli nezodpovědnosti návštěvníků. „Nejčastěji hořelo podél turistických stezek, v jedné lokalitě i čtyřikrát,“ vysvětluje Rus. Požár nezpůsobí pouze přímo oharek cigarety, na vině mohou být i poházené lahve, které zafungují na slunci jako lupa.

Lidé se se zákazem vstupu do lesů nesmiřují lehce. Po víkendových deštích ho považují za neopodstatněný, o čemž živě diskutují na sociálních sítích. „Nikdo mi přece nemůže zakázat chodit do přírody, za čtyřicet let jsem to nezažila,“ rozčiluje se nad nařízením Lucie Škodová z Chomutova. Kritikou nešetří především houbaři. „Konečně máme po dvou měsících šanci jít na houby, když zapršelo. Doma sedět nebudu, nejsem bordelář a lesu nijak ubližovat nebudu,“ zlobí se další Chomutovanka Dana Horčíková.

Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
Začátek září bude teplý, ale i deštivý

Opak je ale pravdou, srážek možná spadlo o víkendu dost, vedra ale vysála ze země veškerou vlhkost na týdny dopředu. „S dešti se nemění nic, termíny zákazu jsou platné. Jde o minimální dobu platnosti, může se tedy prodloužit. Les je přeschlý a i když nyní prší, vyprahlá půda vodu obtížně vstřebává,“ vysvětluje mluvčí Eva Jouklová. Podle Pavla Rusa by muselo pršet minimálně měsíc a déle, aby se půda zmátořila. „To mokré je jen tenoučká vrstvička. Když ji odkopnete, jste zase na úplném suchu,“ dodává lesník.

Porušování zákazu lesní správa na Litvínovsku už několikrát zaznamenala. V příštích dnech by proto měla na dodržování vyhlášky intenzivněji dohlížet i policie. Načapaný hříšník poputuje před přestupkovou komisi a může dostat pokutu až do výše 15 tisíc korun.