Je zavřený, už několik měsíců prázdný. Cedule na dveřích hlásí, že restaurace je dočasně v rekonstrukci. Royal, kdysi slavný hotel v rohu chomutovského náměstí, po deseti letech fungování zase chřadne.

Město je ve střehu

„Stavební úřad vede hotel Royal v seznamu budov, na které je třeba dohlížet," potvrdil primátor Chomutova Jan Mareš. Ne snad, že byl hotel tak zchátralý, ale je opuštěný a tím pádem pod dozorem. „Jeho osud nás zajímá," potvrzuje i první náměstek primátora Jan Řehák. „Je to budova v centru města a jednou už tu byla doba, kdy se uvnitř propadaly střechy. To by nebylo dobré vracet."

Ani teď ale není pohled přes výlohy hotelové restaurace příjemný. Vypadá, jako by ji někdo opustil nedávno. Seschlé květiny, zažloutlé propagační materiály pro turisty, zaprášené skleničky v baru, sem tam pohozený papír nebo popelník. Zadní dvůr také není udržovaný, povalují se tam odpadky, před pár týdny přibyl jen hlídací pes.

Původní majitelé zkrachovali

Hotel je v soukromých rukou. A už v několikátých. Respektive patří stále společnosti Hotel Evropa Chomutov, a.s., ale ta má od dubna nového majitele.

Výpisy z katastru nemovitostí a obchodního rejstříku je ovšem zatím to jediné, co lze k osudu hotelu zjistit. Zmíněná firma se zřejmě dostala do finančních problémů, zavřela oba hotely (bývalý hotel Evropa na Blatenské stíhá v podstatě stejný osud) a na obě budovy byl vydán exekuční příkaz k prodeji.

V polovině dubna pak společnost Hotel Evropa Chomutov získala firma Joldata Consulting, založená jen krátce předtím. Jde o pražskou akciovou společnost, za kterou jedná předseda představenstva jistý Václav Merta z Mostu. V dozorčí radě je jediná členka Libuše Elznicová z Chomutova. Deníku se však nepodařilo sehnat na ně kontakt.

Co s ním bude?

Na telefonních číslech, které visí na původní ceduli vstupních dveří, také nic nezjistíte. Pevná linka byla zrušená, mobilní číslo patří ženě, která podle svých slov o žádném hotelu Royal nic neví.

Společnost Hotel Evropa má nově, taktéž od poloviny dubna, jediného člena představenstva Tomáše Knepra z Chomutova. Číslo, které na něj má redakce k dispozici, však včera nikdo nezvedal.

Co s hotelem bude? Chystá ho nový majitel znovu otevřít? Ani město nemá víc informací. „Víme jen, že v rámci exekučního řízení někdo hotel koupil, jinak zatím nic," dodal Mareš.

Hotel Royal a exstarosta Alexandr Novák

Hotel město prodalo v roce 2002, za starostování Alexandra Nováka. Hned se objevily zprávy, že je v něm zainteresován on nebo jeho rodina. Novák to tehdy popřel, Deníku doslova řekl: „Opakuji: Novák nemá s Royalem nic společného." Přiznal jen kamarádský vztah s jedním ze společníků, kteří hotel koupili. O čtyři roky později se ovšem původně veřejná obchodní společnost změnila na akciovou, v představenstvu se objevila Novákova žena Eva a v dozorčí radě švagrová Jana Šilhánková. Jen na dva roky, v roce 2008 převzala společnost firma Cascade italského podnikatele Claudia Melotta. Do roku 2010 opustili představenstvo i dozorčí radu všichni její členové, zůstal jen Melotto. Až do letošního dubna, kdy firma znovu změnila majitele, kterým je teď Joldata Consulting.