„Muž nikoho nezasáhl, policisté jej přesto zadrželi a převezli na místní služebnu. Bude se zodpovídat z přestupku proti veřejnému pořádku," řekla Chomutovskému deníku policejní mluvčí Marie Pivková.

"Za republiku!"

Incident se odehrál v době, kdy Miloš Zeman opouštěl radnici, kde se setkal s představiteli města a mířil do kina Květen. Tam jej čekala beseda s občany Jirkova. Muž, podle místních jedna ze známých rázovitých figurek města, s výkřikem "Za republiku!" hodil směrem k vycházejícímu prezidentovi rajče. Nic dalšího nestihl, k zemi ho hned srazili členové ochranky, kterým asistoval policista.

Podle místních jde o jirkovskou svéráznou figurku, kvůli specifické chůzi se mu přezdívá Chaplin. Je bez domova, spí na ubytovně a zdejší sociálka se mu snaží všelijak pomáhat. Fotoaparát, který měl u sebe, měl půjčený z místního rodinného centra. „Byl jsem informován, že nositelem tohoto útoku byl nějaký obecní blázen, který je zde na ubytovně," potvrdil Zeman na pozdější tiskové konferenci.

Ochranka chce záznamy

O průběh zákroku se zajímá také prezidentova ochranka, která si vyžádala záznamy od přítomných televizních štábů.

Miloš Zeman přijel do Jirkova před dvanáctou hodinou. Zastávka ve městě je součástí třídenní prezidentovy návštěvy Ústeckého kraje, která dnes končí. Více najdete v online přenosu ZDE.