Páter Artur Ściana přišel do Klášterce před pěti lety. Od začátku mu bylo líto, že kostel má ve věži jen jeden malý zvon. „Je tu velká zvonice na tři zvony, měla automatický pohon, ale mě by stačilo, kdyby tu byl alespoň jeden," usmíval se farář.

Když vám vikář litoměřické diecéze Stanislav Přibil nabídl pomoc, tušil jste, že by se mohlo podařit zvon sehnat?

On má kontakty, ale pomohla také tak trochu náhoda,"Dejž to Pánbůh". Začátkem ledna jsme se dozvěděli, že jedna farnost v Německu chtěla předat zvon do kostela na Slovensko, ale on se jim tam nevešel do zvonice. Když jsme to zjistili, hned jsme se přihlásili a zvon získali za symbolickou částku 1 000 Eur. Peníze jsme poslali na Slovensko, kde na nový zvon pořádají sbírku.

Jak to probíhalo dál?

Začali jsme jednat, došlo k dohodě a pak už jsme probírali podrobnosti a dali si termín, kdy si můžeme pro zvon přijet. Dohodli jsme datum 16. února.

Byl nějaký problém s dopravou?

Zvon váží 800 kilogramů a na spodním průměru měří 128 centimetrů, ale stačila nám na to malá dodávka. Sice Němci se divili, čekali asi nějakou těžkou techniku a speciální firmu. Nejdřív nám s typicky německou důkladností prověřili papíry i auto a pak už jsme vyrazili na cestu domů.

Jak daleko odtud je ta farnost v Německu?

Milspe-Rüggeberg leží nedaleko Wuppertalu poblíž Dortmundu, asi 600 kilometrů odtud. Zajímavé je, že je to evangelická farnost. V Německu je evangelíků poměrně hodně. Stejně tak ta farnost na Slovensku je také evangelická.

Jak je zvon starý?

Byl vyroben v roce 1948 v Německu

Vy jste zmínil, že tu byly tři zvony. Máte tušení, kam se poděly?

Konkrétně nevíme, ale pravděpodobně se během války použili na výrobu zbraní. Zůstal tady jen ten malý zvon ve věži, kterému se lidově říká umíráček.

Jste zvědavý jaký bude mít zvon zvuk?

Jsem a také jak daleko bude slyšet. Ten malý je slyšet daleko do sídliště, ale na druhou stranu moc ne. Je to také tím, že kostel je docela utopený v terénu.

Zvon je na místě, co se bude dít dál?

Teď se o všechno bude starat zvonařská firma z Prahy. Pokud se montáž zvonu podaří bez větších problémů a včas, bude 5. dubna 2015 v 9:30 hodin při prvním slavnostním a oficiálním zvonění zvon slavnostně požehnán a dostane nové jméno.

Vy jste vyzvali veřejnost, aby vám pomohla jméno najít?

Ano, chceme, aby návrh obsahoval nejen jméno zvonu, ale také jakou vazbu má navržené jméno na město, oblast, událost. To považuji za velmi důležité Jan Nepomucký - český patron, nebo Artur - jméno faráře, který v tu dobu sloužil ve farnosti. (šibalský úsměv) Mě by se líbil třeba Maxmilián, nebo i Václav. Komise pak z těchto návrhů nové jméno vybere a autor vítězného návrhu získá drobnou cenu a právo prvního slavnostního zvonění na velikonoční neděli.

Takže první zvonění se uskuteční 5. dubna?

Chceme zvon rozhoupat a rozeznít půl hodinu před dopolední mší, což je v 9:30 hodin. Pak bude slavnostní mše a po ní bude otevřený den a já zvon požehnám.