Měsíce bez možnosti vyrazit si za kulturou se podepisují i na návštěvnosti letních akcí. Párty ve Františkánu v Kadani má téměř vyprodáno už v předprodeji, pro divadlo na zámku Červený Hrádek se přidávají křesla. Návštěvníci si libují, že na venkovních akcích se cítí pohodlně, zároveň se obávají, že s podzimem kultuře odzvoní.

Párty ve Františkánu tuto sobotu nabídne celodenní hudební nálož, která sází na známá jména. Od původně plánovaného se kvůli koronaviru a škatulatech v diářích umělců program příliš neliší. „Účast nám odřekli jen dvě kapely, La Marche a Oferta Especial,“ vyjmenovává Roman Sládek z pořádající agentury Charlie &Yvettka. Původně oslovené kapely jsou ze zahraničí, posluchači ale ochuzeni nezůstanou. Náhradou je česká hudební legenda. „Vystoupí za ně Mňága a Žďorp a Club Des Belugas,“ pokračuje Sládek. Druzí jmenovaní do Kadaně přivezou neotřelou směs nu jazzu a swingu.

Demolice objektu bývalého kina Evropa v Chomutově. 2012.
Z archivu Deníku: Bývalé kino Evropa šlo k zemi před osmi lety

V současné době jsou vyprodané více než tři čtvrtiny veškerých lístků, na nákup na místě by pořadatelé moc nespoléhali a radí nákup v předprodeji.

Nad Párty ve Františkánu visel dlouho otazník, zda se vůbec uskuteční. Organizátoři multižánrového festivalu se paradoxně uklidnili po zavedení opětovných opatření a takzvaného semaforu. „Věřili jsme, že se už znovu podmínky měnit za pochodu nebudou. Tisíc návštěvníků si necháváme jako hranici. O tom, že bychom udělali sektory, jsme kvůli finanční náročnosti neuvažovali,“ dodává pořadatel.

Divadelní představení pod širým nebem a navíc v kulisách zámku nabídne už v pátek 14. srpna od 19 hodin Červený Hrádek. Známý herec Ivan Vyskočil sem dorazí s dalšími herci a představením Příběh jednoho hradu. Zájem o představení v době divadelních prázdnin je velký. „Zájem o vstupenky na divadelní představení je obrovský, a právě proto jsme do prodeje přidali dalších šedesát lístků,“ informovali pořadatelé na sociálních sítích. Pokud se nevyprodají, bude je možné zakoupit těsně před představením na kase.

Ilustrační snímek.
U Hrušovan má vyrůst solární park. Největší v Česku

Divadlo pod širým nebem si pochvalují lidé hlavně kvůli komfortu. „Na podzim se hrozí rouškami a představa hlediště plného obleků, večerních šatů a roušek je pro mě natolik hrozná, že to bude dost možná jediné představení, které letos navštívím,“ poznamenává zklamaně milovnice divadla Iva Lešková.

Kdo dává přednost náročnější kultuře, v Chomutově až do soboty probíhá festival Obnaženi. Páteční večer patří divadelnímu představení, do kterého se mohou zapojit sami diváci. Poté je vystřídá koncert uskupení HLASkontraBAS. Obě akce proběhnou v atriu knihovny, začátek je od 17 hodin. Festival zakončí sobotní výtvarná procházka oživená objekty a instalacemi ve městě, které pro projekt vznikly z rukou místních umělců.

 

 

Box:

Vedle hudby nabídne Párty ve Františkánu také cestovatelskou přednášku Trabantem tam a zase zpátky nebo přednášku publicisty a překladatele Josefa Rauvolfa o hudebníku Georgi Harrisonovi. Program začíná od 10 hodin.

Výtvarná procházka odstartuje od kostela sv. Ignáce od 17 hodin.