Nemáme sice největší zvířecí celebrity, jako jsou pandy velké nebo rodinka majestátních goril, přesto v Ústeckém kraji není o vzácné klenoty živočišné říše nouze. Zoologické zahrady v Chomutově, Ústí a Děčíně chovají zvířata z pěti kontinentů. Návštěvníkům, kteří mají zájem je všechny poznat, pomůže i letos zvýhodněná vstupenka ve formě pohlednice. Hejtmanství si od ní slibuje především zvýšení turismu.

Minulé ročníky prokázaly, že milovníci zvířat nabídku zvýhodněné vstupenky využívají čím dál častěji. „Společná vstupenka patří k nejúspěšnějším projektům Ústeckého kraje, nárůst návštěvníků je několikanásobný,“ říká krajský radní pro cestovní ruch Zdeněk Matouš. Za rok 2015, kdy projekt startoval, se prodalo 248 lístků, v loňské sezoně už vstupenku koupilo 932 zájemců.

Na aršíku poštovních známek jsou zvířata chovaná v chomutovském zooparku: zubr evropský a manul. Na snímku aršík ukazuje mluvčí zooparku Martin Šopf
Zubr a manul. Zvířata ze zooparku jsou na známkách

Návštěvu všech tří zoologických zahrad loni podnikl i Žatečan Jiří Mráček. „Od mala jsem jezdil do Chomutova, ale v Ústí a Děčíně jsem nikdy nebyl, mám to z ruky,“ popisuje Mráček. Loni si ale i s přítelkyní vstupenku pořídili a procestovali díky ní nejen zoologické zahrady, ale i okolní města. „Nebýt té výhodné ceny, asi bychom se nerozhoupali. Nakonec to byly velmi hezké výlety,“ dodává Mráček.

Kolik stojí návštěva?Ilustrační snímekZdroj: DeníkSpolečná vstupenka stojí pro dospělého 260 korun, pro dítě 140 korun. Úspora na rodinném vstupném tak dosáhne téměř ke dvěma stům korunám. Lístek má podobu pohlednice a ke každé obdrží kupující i magnetku s motivem jednoho ze zvířat daných zoologických zahrad.

Vstupenky ještě slosují

Vstupenky jsou zároveň i slosovatelné a na desítku výherců čeká řada odměn. „Jde především o zážitky a vybrali jsme je tak, aby nám výherci z kraje neutíkali,“ líčí ředitelka Destinační agentury Krušné hory Eva Maříková. Letos se tak účastníci soutěže potěšili jízdou v offroad safari, neomezenou konzumací v lokálních restauracích nebo víkendovým pobytem na Klínech.

Zvýhodněné vstupenky do zoologických zahrad budou v prodeji od 1. dubna. Seženete je na pokladnách zoo v Chomutově, Ústí n L. a Děčíně.

Rak pruhovaný, poznáte ho podle pruhů na zadečku.
Mývalové, raci, želvy nebo bolševník. Invazní druhy páchají velké škody