JOSEF DUŠEK

Nejlevnější oběd z klasických restaurací. Tak můžu otitulovat grilbar Ave po našem testu (když tedy pominu pizzerii Quaranta, kde už jsme na testu byli, ale od té doby tu menu zlevnili).

Zahrádka v Ave mě příjemně překvapila (předtím jsem tu byl tak dvakrát na večeři). Na oběd ale zahrádka vhodná není, skleněnou desku stolku máte v úrovni kolen. Sešli jsme proto do sklepa a sedli si do prvního nekuřáckého koutu, který jsme zahlédli. Žel, byl přímo naproti otevřené kuchyni, takže sympatické sklepní prostředí restaurace rušil výhled na hrnce a pekáče. Ale spíš než minus je to doporučení pro vás –– sedněte si jinam.

Z nabídky čtyř jídel jsem si vybral to nejobyčejnější, francouzské brambory. Odmítl jsem polévku (fuj, květák) a místo pití, které bylo součástí menu, si dal malé pivo.

Jídlu nebylo co vytknout, stačí asi napsat, že jsem byl prostě spokojený. A to i se zákuskem, byť to byl kousek obyčejné rolády z obchodu.
Co stojí za zmínku, je cenová politika grilbaru. Za své jídlo i s pivem jsem platil 74 korun (a to jsem ještě měl v ceně polévku)!

I to, že odečtou desetikorunu, když si nedáte jimi doporučované pití, je mi hodně sympatické. Restaurace není úplně na ráně, ale o zákazníky tu jistě nebudou mít nouzi. Nevidět průměrná jídla kolegyň, možná bych dal ještě o půl bodu lepší známku.

Moje známka: 2

MARTINA ZYKLOVÁ

Grilbar AVE je sklepní restaurace. Mile nás překvapila zahrádka, kam jsme si původně chtěli sednout, abychom ještě využili příjemných teplot. Po chvíli jsme ale zjistili, že obědvat tady by byl asi holý nesmysl. Stolky jsou opravdu malé a nízké, takže oběd ve třech je zde v podstatě nemožný. Posezení při kafíčku tu ale může být fajn.

Vydali jsme se tedy do sklepa. Vnitřní prostory jsou velmi příjemné. Mají tu i poměrně hezkou výzdobu. My si ale ani podruhé místo, kde poobědváme, nevybrali dobře. Zašli jsme do takového separé. Říkala jsem si, jak by to tu mohlo být fajn, třeba na pořádání menších oslav, ale nebylo. Místnost je totiž přímo naproti kuchyni a lítačky, které jsou u jejího vstupu, místní kuchaři, servírky ani ostatní personál nepoužívají. Máte tedy neustálý dohled nad tím, co se děje. Musím říct, že pro mě to bylo spíše nepříjemné, než– li příjemné. Mohli jsme vidět kuchaře a pomocnou sílu v jakémsi domácím úboru. Za to musím dát bod dolu. Pravdou ale je, že jsou tu další místa, kde je krásně.

Obědové menu musím vychválit. Jsou na něm vždy čtyři jídla. Meníčko tu navíc mají za luxusní cenu: polévka, oběd, pití, moučník většinou za 69,– nebo 79,– korun. Když nechcete pití přijde na řadu sleva 10,–.

Já si dala květákovou polévku, vepřovou směs po mexicku s rýží, sodovku a nakonec moučník. Za vše jsem platila úžasných 79,– . Za tohle jednoznačně bod nahoru.

Samotné jídlo, bylo dobré. Maso libové, omáčka by možná zasloužila trochu vypíchnout, ale jinak musím hodnotit kladně. Jediné co z meníčka nebylo úplně nej, byl dezert. Servírka nám totiž donesla kousek rolády, kterou koupíte kdekoliv v obchodě, s trochou šlehačky ze spreje.

Žaludek byl ale plný a spokojený. Jediné co mi rušilo můj požitek z oběda, byly opravdu jen ty otevřené dveře do kuchyně a neustálé chození servírek. Sečteno a podtrženo dávám 2 a příště si sednu jinam.


MIRKA ŠEBESTOVÁ

V Grilbaru AVE je možné posedět v příjemné zahrádce, nebo uvnitř v restauraci. Zahrádka se ale spíš hodí, aby si tam člověk dal kávu (malé skleněné stolky), proto jsme se odebrali dovnitř. Trochu nešťastně jsme zavítali do místnosti přímo proti kuchyni, takže naše pohledy stahovalo, co se v malé místnůstce, kde kmitají dva kuchaři a dvě číšnice, děje.

Na výběr bylo ze čtyř jídel, kdy žádné nebylo mou srdcovkou. Vybrala jsem nakonec menu: květáková polévka, kuřecí stehno na paprice s těstovinami a perlivou vodu. Za to vše jsem měla zaplatit jen 69 Kč a to ještě i s příslibem, že dostanou moučník na závěr.

Polévka byla hustá, hlavní jídlo navršené v hlubokém talíři, protože jinak by se snad ani nevešlo. Těstovin bylo tak pro dva lidi, stehno položené navrch. Jídlo chutnalo docela dobře, žádný zázrak, prostě obyčejné dobré jídlo. Jakmile jsem dojedla, putovala na stůl ještě roláda se šlehačkou, to už se do mě ale vážně nic nevešlo, takže dojídal kolega. Jinak by mi vadilo, že je roláda supermarketová, kupovaná v obalu a s trvanlivostí asi tak deset let. Navíc ozdobená šlehačkou ve spreji.

Jenže závěrečný účet zněl skutečně na bezkonkurenčních 69 korun, takže nemám důvod si stěžovat.
Najedla jsem se bohatě a peněženka kvůli tomu příliš nezchudla, takže u mě je to za 2.