Více než dvojnásobnou částku na dárky pro děti v péči Klokánku obstaral chomutovský fotograf Jaroslav Noska ve srovnání s loňskými Vánoci. Díky sbírce, ve které dražil své foto obrazy s autogramy hvězd, získal téměř osmdesát tisíc korun na dárky a potřebné věci. Podaruje jimi Klokánek Fondu ohrožených dětí v Chomutově, Litoměřicích a Dolním Benešově na severní Moravě. 

Loni získal z prodeje svých pohlednic Chomutova 37 tisíc korun. Nakoupil za ně dárky a vše pro štědrovečerní stůl. Ve dvou plně naložených autech je dopravil do Klokánku v Chomutově. Letos svou soukromou dobročinnou akci ještě o poznání rozšířil. Zpeněžil nejen pohlednice, ale také své fotografie známých českých zpěváků a kapel, které nafotil díky spolupráci s hudebním měsíčníkem. 

Projel celou zem

„Nechal jsem je natisknout na plátno a pak všechny umělce objížděl, aby je podepsali. Bylo to opravdu náročné, protože bydlí po celé republice,“ prozradil fotograf. „Tuto sobotu jsem byl pro autogram například u Lucie Bílé, přidala mi k němu i své andělíčky, které vytváří,“ doplnil. Do dobročinné aukce šly také foto obrazy s Markem Ztraceným, Richardem Krajčem, Michalem Prokopem, kapelou Divoký Bill, UDG, Wohnout, Jelenem či Rybičkami 48. 

Vyvolávací cena za každý z nich byla 590 korun, průměrně ale vyšplhala na tři tisíce. „Nejvíc dal jeden fanoušek za obraz s podpisem Marka Ztraceného – 6800 korun,“ prozradil Jaroslav Noska. 

Takto Jaroslav Noska zachytil Lucii Bílou. Fotografii nechal přetisknout na plátno, na které se zpěvačka podepsala.Takto Jaroslav Noska zachytil Lucii Bílou. Fotografii nechal přetisknout na plátno, na které se zpěvačka podepsala.Zdroj: Deník/Miroslava Šebestová

Každou korunu ve prospěch ohrožených dětí se snažil vyzískat i díky prodeji pohlednic, které byly k mání v infocentru, ve vánočním parku v Chomutově a realitní kanceláři uprostřed města, zájemcům je také osobně rozvážel. Původně chtěl opět obdarovat chomutovský Klokánek. Když však viděl, kam se částka šplhá, rozhodl se, že zahrne i další zařízení. „To abychom udělali radost i jinde,“ vysvětlil. 

Každý Klokánek měl jiné přání

Peníze využije podle potřeb každého z Klokánků. Pro chomutovský opět společně s jeho vedoucí Karin Sobotkovou nakoupí dárky dětem pod stromeček, drogerii a potraviny. 

Například litoměřický Klokánek měl ale jiné přání. „Řešili jsme, jak peníze co nejsmysluplněji využít a došli k tomu, že v našem případě je potřeba koupit notebooky,“ uvedla vedoucí Ivana Prudičová. „V domácí výuce se totiž ukázalo, že když se nám sejde více dětí, nemají na čem pracovat, takže jim ‚tety‘ půjčují své. Děti se o ně takřka perou, navíc jim padá signál, musíme tedy koupit posilovače,“ doplnila. 

Kniha s příznačným názvem Chomutov.
FOTO: Chomutov pod stromečkem: Město vydalo knihu fotografií

Na koupi notebooku pro každou skupinu zařízení nemá, proto jim tři notebooky obstará chomutovský fotograf z výtěžku. „Pro nás je toto naprosto ojedinělý typ pomoci. V průběhu roku nás podporují některé firmy, ale aby se přihlásil člověk, který vše vymyslí a zorganizuje, takže je to pro nás naprosto bez práce, to je něco naprosto mimořádného,“ vyzdvihla Ivana Prudičová. 

V dobročinnosti chce chomutovský fotograf pokračovat i nadále, příští rok plánuje do stejného projektu zapojit i zahraniční kapely, například Imagine Dragons.