Za normálních okolností v obou krušnohorských městech žádný problém. Letošní zima ale organizátorům akce nazvané Zimní pohádka, německému Rádiu 1 MDR a spolkovým zemím Sasko a Durynsko řádně zamotala hlavy.

Pomoc z Čech

Pomoc nakonec přišla od českých sousedů. Polovinu potřebného sněhu vyrobili pomocí děl, zbytek dovezli na nákladních autech.

Kvádry roztály

Týmy z obou stran hranic pod vedením uměleckých řezbářů, doplněné o dobrovolníky, se tak mohly pustit do díla. Fandit a obdivovat výsledky jejich úsilí přišly stovky místních i návštěvníků obou národností z blízkého či vzdálenějšího okolí. Dobré náladě neubral ani déšť a nutnost organizačních změn. „Sníh se zajistit podařilo, ledové kvádry ale prostě roztály. Sochaři tak před očima diváků tvořili skulptury z náhradního materiálu, konkrétně ze dřeva," vysvětlila vejprtská starostka Jitka Gavdunová.

Sochy místo lyží

Do Vejrpt zavítal i skautský oddíl Ještěrky z Berouna. Deset rodin přijelo původně do Krušných hor lyžovat, vzhledem k počasí však musely změnit program. „Nakonec nám to vůbec nevadí. Sochání se nám líbilo, vládla tu skvělá atmosféra. A užívaly si i děti," řekla Chomutovskému deníku třiatřicetiletá Kamila.

Dílo se podařilo

Spokojený s výletem do Krušných hor byl i devětatřicetiletý Aleš. Přicestoval s přítelkyní a třemi dětmi z Litvínova. „Hledali jsme nějaký program pro celou rodinu. Akce byla dobře připravená, i když počasí nepřálo a tvůrci pracovali ve velmi ztížených podmínkách. Dílo se jim ale podařilo," zhodnotil.