Špinavé podlahy, nezakryté jídlo a potraviny, které měly už několik týdnů po záruce. V polovině února dorazila do restaurace Švejk v kadaňské Poštovní ulici kontrola z hygieny. Rutinní prohlídka ale nabrala rychlý spád. Hygienici vyhodnotili podmínky, v jakých restaurace fungovala, jako zdraví škodlivé a na místě ji zavřeli. Provozovatelům navíc uložili pokutu.

Hygienici zaznamenali v kuchyni a skladovacích prostorech velké množství znečištění zbytky a mastnotou, a to jak na podlahách, tak i dalším zařízení. Chladící box, ve kterém se uchovávají potraviny, byl porostlý černou plísní. „V provozovně není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani se neprovádí dostatečná sanitace provozu, zařízení a provozního náčiní,“ shrnuje zpráva Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.

Ilustrační foto.
Med, vuřt, mošt. Regionální výrobci se ucházejí o značky kvality a poctivé práce

Hygieniky neuspokojily ani potraviny, které se v provozovně nacházely. Řada hotových uvařených jídel byla nepřikrytá a vystavená teplu. Několik nádob s jídlem se navíc nacházelo na různých policích po celé kuchyni a dokonce i mezi nepoužitým nádobím. Pomyslnou třešínkou na dortu, která přiměla hygieniky provozovnu zavřít, byly uzeniny s prošlým datem spotřeby. „Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a může dojít k tvorbě toxinů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků,“ píše se dále ve zprávě hygienické stanice.

Jde o franšízu

Restaurace Švejk je součástí celorepublikové sítě, která si buduje image podniku z doby rakouské monarchie. Kadaňská provozovna je jednou z jejích padesáti franšíz. Za nevyhovujícím stavem kadaňské pobočky stojí podle jejích provozovatelů krátká doba, po kterou podnikají. „Převzali jsme hospodu před čtyřmi měsíci a je tu spousta práce,“ říká provozovatel Karel Fleischman, podle nějž bude největším úkolem získat zpět důvěru zákazníků, kteří na adresu Švejka nešetří kritikou. „Jde opravdu o zdraví. Vždyť to je na salmonelu, mít v provozu prošlé uzeniny,“ zlobí se Klára Adámková. „V životě tam už nevkročím, nehodlám se otrávit,“ říká rezolutně bývalá zákaznice.

Celá klášterecká škola ZŠ Krátká sledovala hokej. Na začátku zimních olympijských her tam dokonce zařídili olympijské studio s promítacím plátnem.
Místo školy fandění: Hokejisty u plátna povzbuzovala celá klášterecká základka

O něco smířlivější je pravidelný pivař Marek Kašpárek. „Jsem v šoku, chodil jsem tam často na pivo, které mají bezkonkurenční, a vždy jsem k tomu něco zakousl. Ani nechci přemýšlet, co v tom bylo navíc,“ říká. „Dám jim ale ještě šanci, až to dají do kupy. Přece jen jsem tam byl zvyklý chodit a jinde pivo tolik nechutná,“ dodává Kašpárek.

Restaurace už na změnách pracuje. „Dáme to všechno do pořádku,“ slibuje Fleischman.