Špinavé podlahy, nezakryté jídlo a potraviny, které měly už několik týdnů po záruce. V polovině února dorazila do restaurace Švejk v kadaňské Poštovní ulici kontrola z hygieny. Rutinní prohlídka ale nabrala rychlý spád. Hygienici vyhodnotili podmínky, v jakých restaurace fungovala, jako zdraví škodlivé a na místě ji zavřeli. Provozovatelům navíc uložili pokutu.
Hygienici zaznamenali v kuchyni a skladovacích prostorech velké množství znečištění zbytky a mastnotou, a to jak na podlahách, tak i dalším zařízení. Chladící box, ve kterém se uchovávají potraviny, byl porostlý černou plísní. „V provozovně není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani se neprovádí dostatečná sanitace provozu, zařízení a provozního náčiní,“ shrnuje zpráva Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.
Hygieniky neuspokojily ani potraviny, které se v provozovně nacházely. Řada hotových uvařených jídel byla nepřikrytá a vystavená teplu. Několik nádob s jídlem se navíc nacházelo na různých policích po celé kuchyni a dokonce i mezi nepoužitým nádobím. Pomyslnou třešínkou na dortu, která přiměla hygieniky provozovnu zavřít, byly uzeniny s prošlým datem spotřeby. „Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a může dojít k tvorbě toxinů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků,“ píše se dále ve zprávě hygienické stanice.
Jde o franšízu
Restaurace Švejk je součástí celorepublikové sítě, která si buduje image podniku z doby rakouské monarchie. Kadaňská provozovna je jednou z jejích padesáti franšíz. Za nevyhovujícím stavem kadaňské pobočky stojí podle jejích provozovatelů krátká doba, po kterou podnikají. „Převzali jsme hospodu před čtyřmi měsíci a je tu spousta práce,“ říká provozovatel Karel Fleischman, podle nějž bude největším úkolem získat zpět důvěru zákazníků, kteří na adresu Švejka nešetří kritikou. „Jde opravdu o zdraví. Vždyť to je na salmonelu, mít v provozu prošlé uzeniny,“ zlobí se Klára Adámková. „V životě tam už nevkročím, nehodlám se otrávit,“ říká rezolutně bývalá zákaznice.
O něco smířlivější je pravidelný pivař Marek Kašpárek. „Jsem v šoku, chodil jsem tam často na pivo, které mají bezkonkurenční, a vždy jsem k tomu něco zakousl. Ani nechci přemýšlet, co v tom bylo navíc,“ říká. „Dám jim ale ještě šanci, až to dají do kupy. Přece jen jsem tam byl zvyklý chodit a jinde pivo tolik nechutná,“ dodává Kašpárek.
Restaurace už na změnách pracuje. „Dáme to všechno do pořádku,“ slibuje Fleischman.