Víte, co je to genealogie? Koza Róza a účastníci Rodinného zápolení už ano. Na sobotní akci se všichni společně ponořili do tajů této vědy a tvořili rodinný strom života.

Poznat své předky, zapátrat v minulosti a objevit kouzlo dávno zapomenutého, oprášit zažloutlé fotografie a pokochat se pohledem na krásu a eleganci praprababiček a prapradědečků, to byl domácí úkol pro všechny zápolící rodiny. Načerpaná data a informace posléze převedly a vepsaly do „Stromu života".

Skvostný nápad organizátorů se setkal s velikým ohlasem. „Je to super. Samozřejmě jsem znala své babičky a dědečky, když jsme ale museli zapátrat ještě trochu hlouběji do minulosti, bylo to nesmírně zajímavé. Nejen pro nás dospělé, ale i pro děti," líčí při vypisování jmen do rodopisu mladá maminka.

Ne každému se ale povedlo sehnat všechny údaje, v pár případech zůstávaly některé větve stromu neobsazené. „To by bylo asi na hodně dlouho. Sehnali jsme, co se dalo, z tatínkovi strany jsme se ale dobrali pouze dvou generací," usmívá se nad svým rodinným archem u vedlejšího stolu sedící hlava rodiny.

Zaujetí, s jakým se rodiny do hledání předků pustily, překvapilo i samotné pořadatele. „Dnešní akci vzali lidé opravdu vážně a přišli skvěle připraveni. Spousta z nich si od nás odnášela informace, kde a jak své předky hledat, s tím, že je náš nápad inspiroval k dalšímu pátrání a zjišťování," říká organizátorka zápolení Marie Heřmanová.

Další akce Rodinného zápolení, v pořadí patnáctá a předposlední proběhne již za čtrnáct dní, v neděli 1. prosince na Základní umělecké škole v Chomutově. Jako předzvěst Vánoc se budou tvořit rodinné betlémy