Když si váš muž najde milenku, je to peklo. Ale co teprve, když vám nová krásná neznámá vstupuje i do snu a váš život mění v noční můru, která přesahuje hranice běžného chápání i fyzikálních zákonů? To se dozvíte v novém českém filmu Poslouchej, který se v těchto dnech natáčí i na Chomutovsku.

Přestože se snímek režisérů Martina Müllera a Davida Laňky řadí do žánru road movie a natáčí se v létě, žádnou další Jízdu nebo Pusinky určitě nečekejme. Podle tvůrců půjde o syrový film, o čemž svědčí i podtitul snímku, který zní: Nikdy se neotáčej za hlasem, co tě volá!

Akademický malíř Václav Zoubek a díla z cyklu Nahá těla
Nahá těla a umělecká konfrontace: Špejchar zdobí díla pražských výtvarníků

„Až na čestné výjimky se český film v posledních letech soustředí na komedie nejrůznějšího ražení a podle návštěvnosti už jsou diváci tímto stavem unaveni,“ myslí si režiséři Martin Müller a David Laňka. Jejich film s Kristýnou Podzimkovou a Alešem Bílíkem v hlavních rolích nabídne příběh, který se v zahraničních produkcí označuje jako takzvaný survival. Hrdinové tu většinou vedou boj o přežití v nehostinném prostředí. To našli tvůrci v našem regionu.

„Snímek se bude natáčet do července především v oblasti Chomutovska, kde tvůrci našli lokality, které svým charakterem podtrhnou syrové pojetí příběhu,“ říká Jiří Vlasák z umělecké agentury No Limits Art. Filmaři se zdrží především kolem Prunéřova, Kadaně a navštíví i Nechranickou přehradu.

Další natáčení v regionu

Poslouchej není jediným snímkem, pro jehož lokace si filmaři vybrali Chomutovsko. Podle Barbory Hyškové z Filmové kanceláře Ústeckého kraje jich k nám do regionu míří v současné době velké množství. „Stejně jako celý Ústecký kraj nabízí velké množství motivů. Nádherné scenerie Krušných hor i industriální krajinu hnědouhelných dolů,“ vysvětluje Hyšková. „Nedávno se na Jezeří točil Hastrman nebo seriál Svět pod hlavou. Aktuálně tu filmaři pořídili i některé záběry do seriálu Rapl,“ vyjmenovává Hyšková.

Zdroj: Youtube

Svět pod hlavou (2017) - trailer  Zdroj: YouTube.com/Totalfilm.cz

Chomutovsko si neoblíbili jen domácí tvůrci, ale i ti zahraniční. „Lokace na Chomutovsku si vybrala produkce zahraničního seriálu o Sigmundu Freudovi, který teprve vzniká,“ doplňuje Hyšková.

Některé záběry pořídil i tým okolo hollywoodského snímku JoJo Rabbit, který má zázemí především v sousedním Žatci. Kamery, světla a režisérská židle by se měly objevit i přímo v centru Chomutova. Kostel svaté Kateřiny na náměstí 1. máje zvažují němečtí filmaři použít pro natáčení pohádky.

Natáčení filmu Jojo Rabbit v centru Žatce
Hákové kříže, vojáci. V Žatci teď natáčí Hollywood

V minulosti jste na filmových plátnech už mohli vidět například věznici Všehrdy. Areál i samotní vězni si zahráli jako komparz v českém snímku s názvem Rekonstrukce. Režiséry dobových filmů uchvátil i vrch Kočičák a tamější vojenská pevnost, která si zahrála v řadě dokumentů. Samotní členové muzea pak v oceňovaném snímku Masaryk s Karlem Rodenem. Legendu československého filmu Juraje Herze zase zaujala klášterecká porcelánka, kde točil známou komedii Holky z porcelánu.