Chomutovským zooparkem se o víkendu proháněla strašidla. Zombíci, čerti a čertice, čarodějové, černokněžníci a spousta dalších sem přišla oslavit Halloween.

Kdo dorazil, rozhodně nelitoval. Vidět potemnělý zoopark, jehož cestičky lemují rozsvícené dýně a jiné světýlko byste marně hledali, se povede pouze jednou v roce. Mrazivou atmosféru samozřejmě skvěle doplňovaly děti ve strašidelných kostýmech a v neposlední řadě také počasí. Bylo sychravo, mezi stromy se povalovaly chuchvalce mlhy, občas dokonce bylo cítit kapky deště.

„Lepší počasí jsme si ani nemohli přát," směje se jedna z organizátorek sobotní akce Martina Pelcová. „Je krásně nevlídno. Přesně takhle to má na správný Halloween vypadat," dodává ještě organizátorka.

Pravdou je, že klima vůbec nikdo neřešil. Všichni byli od samého začátku plně zabráni do práce, aby právě oni měli tu nejhezčí, nejstrašidelnější a nejoriginálnější dýni. Společnou ruku k dílu přiložili jak děti, tak jejich rodiče. Malí dlabali, velcí se zase zdatně oháněli nožem.

Vydlabané a rozsvícené dýně rozvezli potom pracovníci zooparku po cestičkách, kudy se během následujících chvilek vydaly děti na lampionový průvod.

„Cesta to byla kouzelná. Sešlo se nám tak k padesáti dýním, celý průvod vypadal s těmi všemi lampiónky, světýlky a maskami opravdu trochu strašidelně," říká Martina Pelcová.

A kolik lidí si „dušičkový" večer v zooparku užívalo? Odradit počasím se nakonec nenechalo ke třem stovkám návštěvníků.

„Bylo to sice o trochu méně, než v prvních dvou ročnících, na kvalitě a atmosféře se to ale rozhodně nepodepsalo. Jsme rádi, že si k nám lidé cestu našli a doufáme, že tomu tak na tento svátek bude i příští rok," zve všechny na další konání usměvavá pořadatelka.

Zeptali jsme se: Jak jste si užili dnešní Strašidelnou zoo?

Terezka Marková, 9 let, Chomutov
Moc se mi tu líbí. Občas se ráda bojím, a tohle je také tak trochu strašidelné. Dýni už máme vydlabanou, dělala jsem jí s maminkou, tak už se těším na průvod.

Ondra Kvapil, 8 let, Kadaň
Je to super. Užívám si to. Teď tedy zrovna moc ne, dělám dýni a tak nějak to trochu nejde. Mamka mi jí vyřízla, já jsme jí namaloval a teď tu s ní zápolím. Jsem tady již podruhé, loni jsem byl za čaroděje, tak jsem letos zvolil zombíka. Vypadám strašidelně?

Katka Galková, 9 let, Most
Je to tady vážně fajn. Sice mě moc nebavila ta dýně, tu dělala spíš mamka, ale zase ji máme krásně strašidelně vysmátou. Teď už se těším na ohnivou show.