Honosné prostory chomutovského kostela sv. Ignáce zaplavily o víkendu tisíce lidí. K netradiční návštěvě je přilákal 5. ročník Fler jarmarku.

Nabízelo a prodávalo se snad všechno, na co člověk může na takovém jarmarku pomyslet. Ručně malovaná keramika, proutěné zboží, pletené a háčkované hračky, vánoční ozdoby a dekorace či ručně vyráběné šperky. Na sedmdesát stánků bylo lidmi doslova obsypáno, ochotní a usměvaví prodejci byli v jednom kole.

„Jezdím sem k vám moc ráda. Lidé tady dokáží ocenit kvalitu práce a po našich výrobcích se pokaždé jen zapráší," usmívá se mladá slečna od stánku se svíčkami.

„Mají to moc hezké. Všude plno barev, člověk ani neví, co koupit dřív. Jen kdyby tady nebylo tolik lidu. A také to nemuseli dělat nahoře v ochozu, to víte, já už se tam nevyšplhám," povzdychne si starší muž, který má v rukách ručně malovaný hrníček a háčkovaného medvídka. „To mám pro babičku a pro vnučku. Budou mít radost," těší se senior.

Spokojenost z vydařené akce vyzařovala také z organizátorů. „Moc nás těší, že si k nám lidé našli cestu. Fler jarmark pořádáme dvakrát ročně a musím říci, že při každém dalším pokračování vnímáme nárůst jak ze strany prodejců, tak ze strany návštěvníků,"pochvaluje si Jana Raška Moutelíková.

Pořadatelka zmínila také pro někoho možný problém s umístěním stánků v prvním patře kostela. „Na ochoz jsme jarmark rozšířily podruhé, a to především proto, že jsme chtěly vyhovět maximálnímu počtu autorů. Problém to jistě pro některé návštěvníky je, nejen pro seniory, ale také například pro rodiče s kočárky. Snažíme se tedy alespoň v rámci možností umísťovat prodejce do jednotlivých prostor podle sortimentu, tedy například dětské oblečení nabízet převážně v přízemí. Vždy je to o kompromisu, o jiných prostorách uvažovat nechceme, v Ignáci se prodejcům, většině nakupujících i nám moc líbí."

Je hezké vidět, že se vaše práce líbí

Fler jarmark v kostele sv. Ignáce.Jednou z prodejců, kteří na Fler jarmarku vystavili své zboží je také chomutovská Veronika Lancošová.

Prodáváte šperky a ozdoby. To je vlastní výroba?
Ano. Je to můj koníček, věnuji se mu už tak čtyři roky. Kdysi jsem to dělala pouze pro sebe a kamarády, teď už je toho trochu více.

Čtyři roky, to znamená, že na Fleru nejste asi poprvé.
Nene. Je to tuším má třetí účast. Chodím sem hrozně ráda. Občas se tu inspiruji a sama si tady pokaždé také něco pořídím.

Už se vám stalo, že jste potkala neznámého člověk, ozdobeného vaším šperkem?
Stalo. I tady jsem jich pár viděla s věcmi, které jsem prodávala vloni. Je to hrozně hezký pocit, když víte, že se vaše práce líbí.

Nebojíte se, že někdy dojdou nápady?
Ani ne. Nápadů je spousta, mám bujnou fantazii.